Dedeman

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Dedeman, babasının döneminde başlatılan sadeleşme ve iki sektöre odaklanma stratejisini sürdürdüklerini ifade etti. Turizmde pandemiden kaynaklanan yüzde 50’lik kaybı madencilik yatırımlarıyla dengelediklerini anlatan Rıfat Dedeman, belirsizliğe rağmen otel açmaya devam ettiklerini anlattı. Madencilikte ise 3 yıl içinde yeni yatırımlarla ciroyu 2 katına çıkaracaklarını açıklayan Dedeman, “Bu alanda lider konuma gelmek istiyoruz.” dedi.

Rıfat Dedeman, Capital Dergisi’nde yer alan röportajında kendisine yöneltilen sorulara cevap verirken şirketin madencilik sektöründeki hedefleri hakkında da bilgiler verdi.

2004 yılında şirket olarak aldıkları bir kararla, seyahat acentesi, tur operatörlüğü, araba kiralama, uydu haberleşme, kompozit taş üretim gibi farklı alanlardan çıkmaya başladıklarını belirten Dedeman, son 15 yıldır turizm ve madenciliğe odaklandıklarını, Rıfat Dedeman’ın rahmetli dedesinin her zaman Türkiye’nin yer altı ve yer üstü zenginliklerini ülkeye kazandırmak gerektiğini söylediğini, kendilerinin de bu hedef doğrultusunda çalışmaya devam ettiklerini aktardı.

Madencilik sektöründe en büyük ilk 10 şirket arasına girdiklerini ifade eden Dedeman, ciroda ise 15 yıl öncesine göre en az yüzde 50 büyüme gerçekleştirdiklerini ve hali hazırda madencilik sektöründe 450 kişiye istihdam sağladıklarını sözlerine ekledi.

2020’de pandemiye rağmen 395 milyon TL ciro gerçekleştirdiklerini aktaran Dedeman, bunun 236 milyon TL’si madencilikten geldiğini, 2021 yılında ise madencilik sektöründen 296 milyon TL ciro hedeflediklerini belirtti.

Şirket olarak bu yıl 2020’ye göre TL bazında yüzde 20-25 büyüme sağlayacaklarını öngören Dedeman, faaliyet içerisinde oldukları sektörler arasında en büyük büyümenin madencilikten sektöründe gerçekleşeceğini beklediklerini ifade etti.

Madencilikte pandemiden sektör olarak çok etkilenmediklerini söyleyen Dedeman, “Sadece pandeminin başında Çin ile Amerika arasındaki ticaret savaşlarından dolayı maden fiyatlarında gerileme yaşandı. Ancak 2020’nin sonlarına doğru sektör çok hızlı toparladı ve maden fiyatları eski seviyesine çıktı. Döviz kurlarının artışı sektöre yaradı. Bu yıl kurlardaki artıştan dolayı kurşun ve çinkoda ciddi büyüme bekliyoruz.” dedi.

Şirket olarak kurşun, çinko ve krom üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Rıfat Dedeman, “Son dönemde madencilikte de sadeleşmeye gittik. Eskiden 50’den fazla ruhsatımız vardı. Bunu, 15 ruhsata kadar indirdik. İhracat ağırlıklı çalıştığımız için üretimin yüzde 95’ini başta Çin olmak üzere Avrupa ve Rusya’ya ihraç ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daha önce kompozit taş üretimleri olduğunu ve bu yatırımlarından vazgeçtiklerini ifade eden Dedeman, “Çok değerli olan 2-3 üretime odaklandık. Kayseri, Adana ve Erzurum’da çok ciddi üretim yapıyoruz. Eskişehir ve Balıkesir’de de arama ve sondaj çalışmalarımız devam ediyor.

50 ruhsatınız olduğu zaman çok fazla dağılıyorsunuz. Artık sondaj ve rezerv arama çalışmalarımızı bildiğimiz yerlere yaptığımız için verimliliğimiz çok arttı. Bugün 50 yerine 15 ruhsatta üretim yaptığımız için daha kârlı ve verimli çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yeni sondaj çalışmaları hakkında da bilgiler veren Dedeman, “Ağırlıklı kurşun ve çinko rezervlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çok olumlu giden yerler olduğu gibi beklentimizin altında kalan sondaj çalışmaları da var. Ancak bizim için en önemlisi Kayseri Delikkaya’daki kurşun çinko sahamız. Burası Türkiye’nin en büyük kurşun çinko sahalarından biri. Burada hem yer üstünde hem yer altında sondaj yapıyoruz. Delikkaya’da rezerv sonucuna göre kapasiteyi artırmayla ilgili planlarımız var. Adana’daki krom tesislerimizde de benzer anlamda rezervlerimiz artıyor. Ancak krom fiyatlarındaki gerileme nedeniyle oradaki çalışmalarımıza ağırlık vermedik.” dedi.

Madencilikte nihai ürün yapma konusunda hedefleri olduğunu da sözlerine ekleyen Dedeman, özellikle çinkoda külçe üretimi yapmayı planladıklarını ancak bunların çok daha fazla Ar-Ge gerektiren ve uzun süreçli yatırımlar olduğunu belirtti.

Hedefleri arasında madencilikte Türkiye’de lider konuma gelmek istediklerini de sözlerine ekleyen Dedeman, “Ancak sektördeki en önemli hedeflerimizden biri de çevreye duyarlı üretim yapmak. Rahmetli dedem ve babam bize hep bunu aşıladı. Madencilik doğru yapıldığında çevreye çok uyumlu ve saygılı bir sektör olabilir.” ifadelerini kullandı.

Kurşun ve çinko dışında, bakır ve demir cevheri bulma konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Dedeman, “Madencilikte kurşun çinkoda ciddi büyüme hedefliyoruz. 3 yılda üretimi ve ciroyu 2 katına çıkarma gibi bir hedefimiz var. Külçe çinko yatırımını da gerçekleştirebilirsek çok daha ciddi büyüme olacak. Ayrıca madencilikte artık çevreye duyarlı üretime odaklanmış durumdayız. Bu alanda gerçekten ciddi yatırımlar yapıyoruz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikİMİB Maden Sektörünün Sorunlarını Ticaret Bakanlığına İletti
Sonraki İçerikSektörün Önemli Temsilcileri MTA’ya Ziyaret Gerçekleştirdi