mitto sanal gerçeklik

Teknoloji ve toplumlar tarih boyunca birbirleriyle etkileşimde olmuş, paralel oranda gelişim göstermiştir. Sanal Gerçeklik Teknolojisi, günümüzde çokça karşılaştığımız ve gelecekte çok daha fazla karşılaşacağımız bir kavram olmaktadır. “Virtual Reality” kalıbının kısaltması olan “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar destekli yazılım ve donanımlar aracılığıyla üç boyutlu sanal bir ortamda olayın adeta içindeymiş gibi yaşanabilmesi imkânını sağlamaktadır.

Çok boyutlu düşünebilme, soyut tasarım olanağı, bireyleri destekleme, yaratıcılığı ön plana çıkarma, deneyimi arttırma, öğrenmeyi kolaylaştırma gibi daha birçok fayda sağlayan sanal gerçeklik teknolojisi günümüzde endüstriden, eğitime kadar birçok alanda önemli bir yere sahiptir.

1968 yılında Ivan Sutherland ve öğrencisi Bob Sproull tarafından geliştirilen bilgisayar destekli VR donanımı, 1969’da sanal gerçeklik sanatçısı Myron Kruegere tarafından yapay gerçeklik adıyla geliştirilen projelerle teknolojinin günümüze ulaşmasını sağladı. Sanal gerçeklik teknolojisinin gelişiminde 1980’li yıllarda NASA’nın astronotları eğitmek için kullandığı modernize edilmiş VR projesi, günümüz teknolojisinin ilerlemesine mihenk taşı olarak kabul edilir.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 107. sayı 52. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikOdağında Sürdürülebilir Madencilik Var: Epiroc’tan Smart ve Green Serisi
Sonraki İçerikCVK Maden İşletmeleri Halka Arz Oluyor