2020 yılında Türkiye’de gerçekleşen birleşme ve satın alma faaliyetleri Covid-19 nedeni ile yılın ilk döneminde yavaşlamış olsa da Haziran ayından itibaren hızlandı ve gerçekleştirilen 304 anlaşma ile adet olarak tüm zamanların rekoru kırıldı. İşlem hacmi olarak ise en yüksek rakam ise 22 milyar dolar ile 2012 yılında kaydedilmişti.

Deloitte tarafından yayınlanan “2020 Yılı Satın Alma ve Birleşme Raporu (Annual M&A Review 2020)”de her ne kadar tümünün bedeli bilinmese de bu anlaşmaların toplam bedelinin yaklaşık 9 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğu 4,6 milyar dolarının ise yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiği kestiriminde bulunuldu.

Satın alma ve birleşme anlaşmamalarının yıllık bazda işlem hacmi olarak %70, anlaşma sayısı olarak ise %30 büyüme yaşadığı görülürken 2019 yılına kıyasla yabancı yatırımcıların işlem hacminin %35 oranında artması, yabancı yatırımcıların güven tazelediği şeklinde yorumlandı.

Sektörel bazda en fazla anlaşma 97 adet ile internet ve mobil servisler kategorisinde gerçekleşirken, onu 52 adet ile teknoloji ve 26 adet anlaşma ile üretim başlıkları takip etti. Madencilik başlığında ise 4 anlaşma gerçekleştirildi.

2020 yılında Madencilik kategorisinde gerçekleştirilen anlaşmalar şu şekilde oldu:

Zenit Madencilik ile Özaltın Holding’in iştiraki Özaltın İnşaat arasında gerçekleştirilen anlaşma en yüksek bedelli anlaşma oldu. Özaltın Holding, Ariana Resources ve Proccea Construction’un yarı yarıya ortaklığında bulunan Zenit Madencilik’in %53 hissesini vergi ve maliyetler hariç yaklaşık 37 milyon dolara satın almak üzere anlaşmaya vardı.

Gübre Fabrikaları TAŞ (Gübretaş) Söğüt Altın Madeni Sahasına ilişkin her türlü veri/data, analiz ve raporlar ile üçüncü kişilerle yapılan ve devri mümkün sözleşmeler dâhil olmak üzere bütün bilgi ve belgelerin tüm haklarının KDV dahil yaklaşık 33 milyon TL (yaklaşık 4,9 milyon dolar) karşılığında satın alınmasına dair Koza Altın İşletmeleri AŞ ile Anlaşmaya vardı.

Altınyağ Madencilik, hisseleri TMSF’nin elinde olan ve Tekirdağ sınırları içerisinde yer alan Malkalara Kömür İşletmeleri’nin hisselerini gerçekleştirilen ihaleyi kazanarak yaklaşık KDV dahil 23 milyon TL (yaklaşık 3 milyon dolar) karşılığında devraldı.

Fernas İnşaat’ın sahiplerinden Ömer Faruk Nasıroğlu Türk-Yunan ortaklı Pabalk Maden’in hisselerinin tamamını satın aldı. Pabalk Maden’in inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinde kullanılan perlit madeni üretimi gerçekleştirdiği biliniyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Sektörü ve Güç Aktarım Dinamikleri
Sonraki İçerikSöğüt Altın Madeni’nde Maden Kaynak ve Rezervi UMREK Yetkin Kişilerince Teyit Edildi