Seequent, geliştirdiği yazılım çözümleriyle, yer altını daha iyi anlamaya yardımcı olarak belirsizliği en aza indirmeye, böylece kritik kararların alınmasına yardımcı olur ve nihayetinde kuruluşların daha akıllı madencilik yapmalarını sağlar.

Madencilik Endüstrisinde Dijital Devrim

Dijital bir devrim yaşayan küresel madencilik endüstrisi, geleneksel uygulamaların yerine gelişmiş teknoloji ve veri odaklı yöntemleri benimsemektedir. Madenciliğe entegre edilen yenilikçi teknolojiler büyük miktarda veri üretirken, yetersiz veri yönetimi ciddi şeffaflık ve verimlilik sorunlarına yol açmaktadır. Günümüz madencilik endüstrisinde karşılaşılan bu zorlukları aşmak için etkin iş birliği ve güvenilir veri yönetimi hayati önem taşımaktadır.

Türkiye’nin Gelişen Madencilik Endüstrisi

Türkiye, gelişmekte olan bir madencilik ülkesi olarak yer altı kaynaklarını keşfetmek ve kullanmak için iddialı bir girişim başlatmıştır. Yer altı zenginliklerini ekonomisine kazandırmayı amaçlayan Türkiye, maden arama ve üretim çalışmalarını, katma değerli ürünler üretmek için ise tesislerin kurulmasını teşvik etmektedir. Türkiye’nin madencilik endüstrisini geliştirmek için verimliliği, etkinliği ve sürdürülebilirliği artırması, ayrıca ÇSY hedeflerine uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yaklaşım, madencilik endüstrisindeki güncel gelişmeleri takip etmeyi ve dijital dönüşümü benimsemeyi gerektirir. Sonuç olarak, bu yaklaşım Türkiye madencilik endüstrisindeki şirketlerin de dijital dönüşümün getirdiği zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.

Modern madencilik çözümlerine geleneksel yaklaşımlar, şeffaflık eksikliğine ve verimlilik düşüşüne yol açarak madencilik şirketleri için zaman kaybı ve maliyet artışına neden olabilir. Bu makalede, dijital dönüşümün getirdiği zorluklardan bazılarını ve Seequent’in sunduğu çözümleri inceleyeceğiz.

Dijitalleşmeyle Gelen Yeni İş Birliği Modeli

Madencilik teknolojisi, ayrıntılı veri toplama sürecini başlatmış ve bu da iyileştirilmiş kalite kontrolü, azaltılmış maliyetler ve artan verimlilik gibi faydalar sağlamıştır. Ancak, bu dijital iş akışlarını şirket genelinde entegre etmek birçok madencilik organizasyonu için zorlayıcıdır.

Günümüzde birçok madencilik şirketi, farklı tedarikçilerden teknolojiler satın almakta ve bu durum uyumluluk sorunlarına, birbirinden kopuk sistemlere ve iş akışlarına yol açmaktadır. Endüstri genelindeki standardizasyon engelleri, birleşik dijital iş akışı çözümlerinin benimsenmesini daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu engelleri aşmak, dinamik kullanıcı güncellemelerine olanak tanıyan, tek bir bilgi kaynağı oluşturan, şeffaflık ve hesap verebilirlik için kapsamlı denetim imkanı sağlayan etkin bir iş birliği gerektirir.

Maden arama ve üretiminde görevli jeologlar, cevher yataklarının karmaşıklıklarını çözmek için işbirliği yapmak zorundadır. Bu, çeşitli veri kaynaklarını ve teknolojileri entegre eden sorunsuz iş akışları gerektirir. Bu tür bir entegrasyon, sadece operasyonları hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda aramadan üretim safhasına sorunsuz bir devir teslim sağlayarak üretim safhasından cevher zenginleştirme sürecine kadar verimliliği arttırır ve belirsizliği en aza indirir.

Seequent’in Çözümü: Daha Doğru Kararlar İçin İşbirliğini Kolaylaştırın

Madencilik şirketleri artık yazılımları parça parça değil, daha büyük ve bütünleşik bir resmin bir bölümü olarak görmektedir. Geleneksel iş akışları ise jeologları kısıtlarken, Seequent’in sunduğu yenilikçi araçlar, dinamik esneklik sağlar. Bu yaklaşım, Seequent’in bağlantılı iş akışlarını gerçek zamanlı modellemeye yardımcı olması ve daha bilinçli kararlar için anlık önemli bilgiler sağlaması açısından hayati öneme sahip hale getirmektedir.

Örneğin, Leapfrog Geo, Imago’dan aldığı 3B fotogrametrik görüntü verilerini jeolojik modelleme teknikleriyle entegre ederek dinamik, çoklu sistem iş akışlarına olanak tanır. Aynı zamanda, MX Deposit kanal numunelerini, patlatma deliği ve yer altı sondaj verilerini
tenör kontrol modellerine entegre eder ve arşivler.

Jeolojik modellerin ve tenör kontrol modellerinin sürekli güncellenmesine olanak tanıyan entegre programlar, Seequent Central gibi platformlar aracılığıyla etkili bir şekilde yönetilir. Böylece, entegre iş akışları teşvik edilerek farklı departmanların bir arada çalışması sağlanır. Bu yaklaşım maden operasyonlarının verimliliğini arttırmasına olanak sağlar.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 120.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikWeir’den Devrimsel Atık Yönetimi Akım Şemaları
Sonraki İçerikNadir Toprak Elementleri Projesi Açılışı Tunceli’de Gerçekleştirildi