Ülkemizin en önemli maden işletmelerinden birisi olan, ilk bakır üretiminden bugüne kadar ülke ekonomisine çok değerli katkıları bulunan, bünyesinde gerçekleştirdiği ilklerle ülkemiz madencilik sektörüne öncülük etmiş Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi ile işletmeye dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

Çayeli Bakır İşletmeleri’nin, Rize’nin Çayeli ilçesinde yer altı maden işletmesi olarak faaliyet gösterdiğini belirterek söyleşiye başlayan Güreşçi, “Yer altından çıkardığımız ham bakır ve çinko cevherini, cevher zenginleştirme tesisimizde kırma, öğütme, flotasyon işlemlerinden geçirerek işliyor ve konsantre bakır ve konsantre çinko olarak Rize limanından yurt dışına ihraç ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Murat Güreşçi

Çayeli Bakır İşletmeleri’nin 1983’te kurduğunu aktaran Güreşçi, “Şirketimiz 1994’ten itibaren üretim faaliyetlerine başladı. Yıllık üretim kapasitemiz yaklaşık 1,4 milyon ton. Kadrolu çalışan sayımız 450 olmakla birlikte müteahhitlerimizle toplam çalışan sayımız 550’nin üzerine çıkıyor. Ayrıca, akredite olan analiz laboratuvarımızda dış müşterilerimize ait cevherlerin analiz hizmetleri de devam ediyor.” dedi.

Çayeli Bakır İşletmeleri olarak bakır ve çinko konsantre üretimi yaptıklarını söyleyen Güreşçi, geri dolgulu ara katlı kazı yöntemi ile üretim yaptıklarını ifade etti. Güreşçi sözlerine şöyle devam etti:

“1994’ten beri yaklaşık 27 milyon ton tüvenan üretim gerçekleştirdik. 2014’te üretim anlamında en yüksek değerimiz olan 1 milyon 356 bin tona ulaştık. 2022’de tüvenan cevher üretimimiz 720 bin ton oldu. 2023 için üretim planımız da yaklaşık 600 bin ton tüvenan cevher.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 80-84. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikHükümlü-Tutuklu Maden Mühendisleri ile Dayanışma Projesi Başlıyor
Sonraki İçerikMadencilik Sektörü Şubat Ayı İhracatı 402,5 Milyon Dolar Olarak Gerçekleşti