Bu çalışmada, ülkemizin önemli endüstriyel hammadde bölgesi olan Şile Neojen Havzası’nın litostratigrafik, modal-mineralojik ve jeokimyasal verileri sunulmaktadır. Şile Havzası’nda, görünür rezervden jeolojik rezerve kadar değişen türde 53-250 milyon ton arasında kil ve 100-560 milyon ton arasında kum rezervleri açıklamış olup, Maden Tetkik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü (MTA), bazı çalışmacılar ile bazı kamu ve özel sektör araştırmalarının verilerine göre havzadaki kil rezervi toplam 200 milyon tondan, kum rezervi ise 300 milyon tondan fazladır. Bölgedeki ocaklardan yılda 3 milyon ton üzerinde kil ve 20 milyon ton üzerinde kum üretilmektedir.

Şile Bölgesi’nde üretilen kumlar hem İstanbul için çok önemli inşaat kumu rezervidir hem de üretilen kuvars kumları Türkiye döküm kumu ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Bölge kumlarının doğrudan kullanıldığı alanlar döküm sektörü (döküm kumu), kimya sanayi (yapı kimyasalları kumu), inşaat-beton sektörü (inşaat kumu, boru/alt yapı kumu), seramik sektörü (seramik kumu) başlıklarında ifade edilebilir. Bölgede var olan döküm kumu entegre tesisleri ülkemizin bu konudaki en önemli yatırımları ve dışa bağımlılığı azaltan varlıklarıdır. Şile Bölgesi’nde üretilen killer seramik ürünlerinin ana hammaddesi durumundadır. Bölge killerinin doğrudan kullanıldığı ürünler; seramik kaplama malzemeleri, seramik sağlık gereçleri, seramik sofra ve süs eşyaları, porselen sofra ve mutfak eşyaları, teknik seramikler, refrakter harç ve tuğlalar başlıklarında verilebilir. Ülkemizin seramik karolarda dünyada sekizinci, seramik sağlık gereçlerinde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise en büyük üretici olmasının arka planında Şile Havzası’nın kili bulunmaktadır.

Türkiye Seramik Sektörü’nde kullanılan killerin %90’ı Şile Neojen Havza’sından karşılanmaktadır. Türkiye Seramik Federasyonu verilerine göre, Türkiye’de yılda 2 milyar Euro değerinde seramik üretimi yapıldığı ve bunun 1 milyar Euro tutarındaki bölümünün ihraç edildiği göz önüne alındığında, Şile Bölgesi’ndeki seramik kili madenciliğinin önemi ve
katma değeri yüksek olan ürünler için hammadde bölgesi olduğu anlaşılmaktadır. Türk Seramik Sanayi, seramik ürünlerin üretiminde, tasarımında, yardımcı sanayide, satış
ve pazarlama alanlarında yaklaşık 246.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Ülkemiz seramik sektörü Şile killeri olmadığında kil hammaddesi açısından çok büyük oranda dışa bağımlı hale gelecektir.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 117.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikÇöpler’de Bir Madencinin Cansız Bedenine Ulaşıldı
Sonraki İçerikMaden İhracatında İlk Çeyrekte Metalik Yükseliş