Esin Şişman
Yılmaden Holding
Kıdemli Jeoloji Veritabanı Uzmanı
“Albert Camus’un Sisifos Söyleni kitabında bahsettiği Sisifos karakteri, Tanrıların, hep yeniden aşağıya yuvarlanacak olan taşı tepeye çıkarmakla cezalandırılmıştır. Sisifos, cezasını bilinçli olarak kabullenmiş, tekrar yuvarlanacağını bildiği halde taşı bütün gücüyle her gün taşımıştır. Camus saçma kavramını işte bu noktada tanımlar: boşuna olduğunu bildiği halde direnen insan.
İşte biz bu noktada var olan paradigmanın değişmesi için kadınlar olarak Sisifos’un kararlılığının boşuna olmadığını düşünüyoruz.”
Size de iş görüşmelerinizde; deneyim ve yeterliliklerinizden önce kişisel sorular soruldu mu? Örneğin: “evlendiğin zaman çalışmama gibi bir düşüncen var mı?, ilerde çocuğun olursa ne yapacaksın?, doğum yaptıktan sonra ücretsiz izin hakkını kullanacak mısın?, seni araziye yollayabilir miyiz?” vb. Diğer taraftan bazı iş görüşmelerinde kadın olduğunuz için arazi koşullarının uygun olmadığı vurgulanıp veya vurgulanmayıp işe alınmamanın söz konusu olduğunu biliyoruz.
Bu tarz sorunlarımızı öne çıkarma fırsatı verdiği için Madencilik Türkiye dergisine teşekkür ederim. Bu yazımda, deneyimlerimi, kişisel gözlemlerimi, ofis ve saha alanında kadın olarak karşılaştığım sorunları paylaşmak ve sektörümüze küçük de olsa katkı sunmayı amaçlıyorum.
Öncelikle size biraz kendimden bahsedeyim. Liseden sonra amacım ODTÜ’ye girmekti, birinci önceliğim okul olup, bölüm değildi. Bu nedenle Jeoloji Mühendisliği tercihimin çok da bilinçli olduğunu söyleyemem. Fakat bölümde okumaya başladıktan sonra bölümün isteklerime ve karakterime uygun olduğunu anladım.
Üniversitede okurken birçok farklı alan ve işte staj yapma imkânı buldum. Madencilik alanında yaptığım bir staj sırasında o zamanki yöneticim olan Oya Yılmaz Hanım sayesinde bu alanda ilerlemeye karar verdim. Üniversiteden mezun olduktan sonra jeoloji veritabanı ve CBS üzerinde yoğunlaştım. Doğal olarak bu yoğunlaşma geleceğimi de şekillendirmeye başladı.
Bütün bu iş tecrübem dahilinde, hep daha fazla ne katabilirim diye çalıştım. Arama bölümünde veritabanı, CBS ile başlayan süreçte, bizleri destekleyen firmalar sayesinde 4 yıl süreyle maden deneyimini de katarak ilerledim. Verilerin merkezinde bulunan kişi olarak, birçok uzman ile birlikte farklı konularda yapılan çalışmalara katılarak, yeni bilgiler ve deneyimler kazandım. Kendimi hiçbir zaman mekân ya da kişilerle sınırlandırmadım.
Bilindiği üzere Jeoloji Mühendisliği birbirinden farklı alanlarda çalışma imkânı sunmaktadır: petrol, maden, jeoteknik, hidrojeoloji, jeofizik, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) vs. Görüldüğü gibi Jeoloji Mühendisliği, eğitimini alan bir kişiye isteklerine uygun olan bu geniş kapsamlı alanlardan birisini seçerek ilerleme olanağını vermektedir. Şu anda çalışmakta olduğum ve uzmanlaştığım madencilik veritabanı sistemi yukarıda saydığım jeolojinin tüm yönlerini kapsamaktadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.