Sürdürülebilir madencilik hedefi ile faaliyetlerini sürdüren Maden Sorunları ve Çözümleri Derneği, taştan kâğıt üretim projesi için hazırlıklara başladığını açıkladı.
Proje kapsamında Avrupa Birliği’nden 450 milyon Euro kaynak sağlanarak üç farklı teknoloji ile üç farklı şehirde fabrika kurulması planlanıyor. Öğütülen taşların plastik esaslı kimyasal içeriğiyle karıştırılması sonucu elde edilecek olan uzun ömürlü kâğıt için Ege bölgesinde Afyon ve çevresindeki eski mermer ocaklarında fabrika kurulumu hedefleniyor. Bir diğer kullanım alanı olan %100 organik kısa ömürlü ambalaj grubu için taşın reçine ile karıştırılması ile üretilecek kâğıt için kurulacak fabrikanın ise kireç taşlarının yoğun olduğu Mersin Silifke’de konumlanması değerlendiriliyor. Çocukların kullandığı anti-bakteriyel özelliğe sahip ve kısa sürede doğaya karışacak olan kağıtların üretimi için ise İstanbul’da terk edilmiş taş ocaklarında fabrika kurulumu planlanıyor.
Türkiye’nin toplam kâğıt ithalatının 10 milyar Euro seviyesinde olduğunu hatırlatan dernek fabrikaların aktif hale gelmesi ile ithalatın bir kısmını önleneceğinin altını çizdi. Dernek ayrıca klasik kâğıt üretimindeki fazla su kullanımını hatırlatarak taştan kâğıt üretiminde su ve ağaç kullanılmayacağını bu durumunda israfın da önüne geçileceğini vurguladı.
Bilimsel fizibiliteleri tamamlanan projede fabrika kurulumlarının ardından 29 Ekim 2023 tarihinde üretime başlanması öngörülüyor.