Avrupa ülkelerindeki araştırmacılar arasındaki işbirliğini geliştirmek için uygulanan bir program olan COST (European Cooperation in Science and Technology) programının “Green Chemical Engineering Network Towards Upscaling Sustainable Processes-GREENERING (CA18224)” adlı aksiyonuna yönetim komitesi üyesi olarak atanan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Cevher-Kömür Hazırlama ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Yener Yazıcı programın çalışmalarına başladığını açıkladı.
14 Ekim 2019 tarihinde ilk toplantısı Brüksel’de gerçekleştirilen COST aksiyonunda Türkiye’yi temsilen 2 asil ve 2 yedek üye bulunurken Dr. Yazıcı komitenin Türk üyeleri arasındaki tek maden mühendisi olarak göze çarpıyor. 33 ülkeden üniversite ve endüstriden 150 araştırmacının yer aldığı komitenin başkanlığını ise Dr. Ana Rita Duarte (Faculty of Sciences and Technology, NOVA University of Lisbon) yürütüyor.
Konuyla ilgili görüşlerini Madencilik Türkiye dergisi ile paylaşan Yazıcı aksiyon çalışmaları ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“GREENERING aksiyonunun amacı yeşil kimya temelli sürdürülebilir teknolojilerin endüstriyel ölçekte uygulanmasının teşvik edilmesi ve desteklenmesidir. Aksiyon, farklı bilim/mühendislik dallarında (maden, kimya, kozmetik, ilaç, gıda, geri dönüşüm, malzeme, enerji) çalışan araştırmacıları bir araya getiriyor. 4 yıl sürecek aksiyon (2019-2023) boyunca konferans, seminer, yaz okulu ve kurslar organize edilecek. Aksiyon, maden ve cevher hazırlama mühendisliği dahil olmak üzere her alanda sürdürülebilir yeşil teknolojilerin geliştirilmesi için çalışan araştırmacıların katkısına açıktır.”
GREENERING Hakkında
GREENERING Cost Aksiyonu farklı konularda çalışan dört çalışma grubundan oluşmaktadır:
1) Yeşil proseslerin endüstriyel ölçekte uygulanması için fırsatlar,
2) Girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi,
3) Eğitim ve Hareketlilik ve
4) Etki.
Temel amaç yeşil teknolojilerin endüstriyel düzeyde uygulanması için fırsatların sağlanması, hedef endüstrilerin belirlenmesi, patent portföyünün analizi, “endüstri dostu” eğitim, ölçek büyütme analizi ve araçları, girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi, çalıştay ve eğitim kurslarının düzenlenmesidir.
GREENERING COST Aksiyonu ile ilgili detaylı bilgi için: aduarte@fct.unl.pt (Dr. Ana Rita Duarte, Aksiyon Başkanı)
European Cooperation in Science and Technology (COST) web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
“Green Chemical Engineering Network towards upscaling sustainable processes-GREENERING (CA18224)” aksiyonuyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.