Semih Zaman Sondaj Müdürü
Ortadoğu Sondaj
Dar çaplı sondaj teknolojisi bilindiği üzere başta madencilik olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Bu alanlardan biri de jeotermal araştırma/geliştirme aşamasındaki sondajlardır.
Günümüzde “sıfır karbon” hedefleri doğrultusunda tüm dünyada yeşil enerjiye ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple hem araştırma aşamasındaki maliyetler hem de sondaj esnasındaki doğaya verilen daha düşük karbon salınımı nedeniyle dar çaplı derin sondajlar jeotermal, petrol ve doğalgaz araştırma aşamasındaki şirketlerin/kurumların tercihinde önemli bir etken olmaktadır. Bunun yanı sıra bu yöntem ile karot (silindirik numune) alınarak yapıldığından jeolojik (alterasyon, kırık, çatlak, boşluk, formasyon) veriler
daha net elde edilir. Kuyu boyunca jeofizik loglar (Gama ray, neutron, density, sonic, CCL, cement bond vb.) alınarak daha detaylı veriler sağlanabilmektedir.
Tayvan’da ekonomi bakanlığına bağlı “Jeolojik Etüd ve Madencilik Yönetim Ajansı”na yapılan bu projede; jeotermal gradyan, sondaj sıvısı kaçak/geliş/sıcaklık ve jeolojik tanımlama/modelleme belirlenmesi amaçlandı. Aynı zamanda kurum üretim testi ve kuyu içi numune alımlarını da gerçekleştirecek. Bu kuyunun ardından yeni proje alarak Tayvan’daki çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Yazının Devamı Madencilik Türkiye Dergisi’nin 122.sayısındadır.