Geçen yıl tarihi rekor kırarak 5,93 milyar dolar ihracata imza atan madencilik sektörü, sadece ihracatta değil, maden arama ve çıkarma işlerinde de kapısı çalınan ülkelerden birisi olarak dikkat çekti. Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, madenler için Afrika, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan’ın Türkiye’den yatırımcı aradığına dikkat çekti.

Özel sektörün yurtdışında Afrika ülkeleri, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’da çalışmalar yürüttüğünü belirten Emiroğlu, bölge ülkeleriyle TMD olarak kendilerinin de toplantılar yaptıklarını söyledi. Emiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkeler Türkiye’den yatırımcı arıyorlar. Türkiye, yurtdışında ağırlıklı olarak altın madenciliği yapıyor”.

Ticaret savaşlarının en büyük nedeninin madenler ve özellikle de nadir toprak elementleri olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, “Nadir toprak elementleri, stratejik madenler kapsamında değerlendiriliyor. Nikel, kobalt ve lityum, elektrikli otomobillerin pilleri için en fazla kullanılan madenler. Örneğin, telefonlarda da 7-8 çeşit nadir toprak elementi var. Bu elementler olmadan otomotiv sektöründeki çipleri de üretemiyoruz. Bu sebeple dünyada çip krizi yaşanıyor ve otomotiv firmaları üretimlerini durduruyor. Şu anda nadir toprak elementlerinin en büyük rezervi Çin’de, bizim de rezervde ikinci sırada bulunduğumuz söyleniyor. Türkiye için nadir toprak elementlerine sahip olmak çok önemli. Bunları üretime kazandırabilirsek dünyada daha stratejik bir konuma geliriz.” şeklinde konuştu.

Yeşil dönüşümde hem otomotivde hem de rüzgâr ve güneş enerji santrallarında 5-12 kat arası daha fazla madene ihtiyaç olduğunu ifade eden Emiroğlu, “Mesela güneş panellerinde gümüş, bakır, alüminyum, silisyum gibi çok ciddi madenler var. Güneş panelinde yüzde 8 kadar maden kullanılıyor. Madensiz hayatı düşünmek mümkün değil.” dedi.

Yeşil dönüşüm sürerken, kömürün halen bütün dünyada en istikrarlı enerji üretim malzemesi olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, “Türkiye’de bilinen 20 milyar tonluk bir linyit rezervi var. Zonguldak’ta yüksek kaliteli kömür yer alıyor, diğerleri linyit. Pandemi dönemi bize bir işaretti, Rusya- Ukrayna Savaşı da bir işaret; enerji konusunda dışa bağımlılığımızı mutlaka gidermemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Akaryakıt zamlarının madencilik sektörünü durma noktasına getirdiğini aktaran Emiroğlu, işletmelerin kapanmaması için motorindeki ÖTV’nin acilen sıfırlanmasını istedi. Önünü göremez hale gelen işletmelerin küçülmeye başladığını ifade eden Emiroğlu, akaryakıtın ucuzlatılmaması halinde sektörde büyük bir işsizlik dalgasının yaşanacağı uyarısında bulundu.

Madenlerin en büyük girdi kaleminin motorin olduğuna işaret eden Emiroğlu, “Motorin fiyatlarının bir yıl içinde yaklaşık 4 kat birden artması üretim maliyetlerimizin olağanüstü yükselmesine yol açtı. Sürekli artan maliyetler yüzünden önünü göremez hale gelen işletmeler zorunlu olarak küçülmeye gidiyor. İleride ışık göremediğimiz için üretemiyoruz. Ürettiğimizi ihraç etmekte zorlanıyoruz. Maliyet arttıkça fiyatlarımız yükseliyor, rekabet gücümüz azalıyor.” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikWarman® MCR® Çamur Pompası, Weir Minerals’ın Güvenlik Standartlarına ve Uygulamalarına Tipik Bir Örnek Teşkil Ediyor
Sonraki İçerikMAPEG’ten Pelet Tesisi Kurulması Şartı ile İhale