Tosyalı Holding, Cezayir’de bulunan ve 3 milyar ton olarak tahmin edilen demir rezervlerine yönelik Cezayir Enerji ve Madenler Bakanlığı’yla bir görüşme gerçekleştirdi.

Cezayir Enerji ve Madenler Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab, başkent Cezayir’de Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı’yı kabul etti.

AA’da yer alan habere göre görüşmede, madencilik sektöründeki şirketler ile Tosyalı Holding arasında iş birliği ilişkileri, ortaklık ve yatırım fırsatları ile özellikle Gar Cibillat demir madenindeki cevherlerin Cezayir’in sahil kenti Oran’da (Vahran) Tosyalı Holding çatısı altında faaliyet gösteren Tosyalı Algerie Demir Çelik Şirketi’nin tedarikinde kullanılmasıyla ilgili konular ele alındı.

Gar Cibillat’tan çıkan demir cevherlerini işleyecek bir fabrika kurulmasına ilişkin teknik ve ticari çalışma hazırlanmasına karar verilen görüşmede Bakan Arkab, sektörün Tosyalı Holding ile iş birliğini güçlendirme ve genişletme arzusunu dile getirdi.

Global çelik üreticisi Tosyalı Holding çatısı altında Cezayir’de faaliyet gösteren Tosyalı Algerie Demir Çelik Şirketi, 27 Haziran’da Cezayir’in petrol dışı sektöründe 2021’in “En İyi İhracatçısı” ödülüne layık görülmüştü.

Cezayir’in güneybatısındaki Tinduf vilayetinde bulunan dünyanın en büyük demir madenlerinden Gar Cibillat’ta 31 Temmuz’da çalışmalara başlanmıştı. Madenin açılışında konuşma yapan Bakan Arkab, “Gar Cibillat Demir Madeni, 3 milyar ton olarak tahmin edilen rezerv içeriyor. İç piyasa talebinin karşılanmasına ve fazlalığın ihraç edilmesine izin verecek olan yüzey rezervleri olduğu için de kullanımı kolaydır.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Üç Çinli şirket, sahip olduğu 3 milyar tonluk tahmini rezerviyle dünyanın en büyük demir madenlerinden Gar Cibillat’tan demir cevheri çıkarma projesini 2 milyar dolarlık ilk etap yatırımıyla satın almıştı.

Tosyalı Demir Çelik Sanayi Cezayir Üretim Tesisi Hakkında

Tosyalı Cezayir, Cezayir’in ikinci büyük kenti Oran şehrine yakın mesafede bulunan Bethioua sanayi kentinde inşa edilmiş, ülkenin en önemli demir-çelik üreticisi olarak faaliyet gösteriyor.

Tosyalı Cezayir, 1,6 milyar dolarlık “Mega Proje” olarak adlandırılan üçüncü etap yatırımıyla birlikte toplamda 2,5 milyar doları aşacak olan yatırımlarla ülkenin demir-çelik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilecek duruma geldi. Yapımı hızlı bir şekilde devam eden ve Mega Proje’nin parçası olan yüksek hızlı iki inşaat demiri haddehaneleri ve bu haddehanelere kütük üretecek olan çelikhane ile birlikte inşaat demiri üretim kapasitesi yıllık 3,4 milyon tona çıkardı. Demir cevheri ve çok az miktarda hurda demirden üretilecek çelik kütük üretimini sağlayacak olan çelikhanenin kapasitesi yıllık 2,2 milyon ton olarak belirlendi.

Tosyalı, 2018 yılı sonunda dünyada sayılı olan soğuk ve sıcak şarj ile çalışabilen 2,5 milyon ton yıl kapasiteli dünyanın en büyük DRI tesislerini kurdu. DRI tesisleri ile demir cevherinden üretilen pelet, çelik kütük üretiminde hammadde olarak kullanabilir duruma geldi. Demir cevherini işleyerek yarı mamul olan peletlerin üretilmesi için kurulan 4 milyon ton kapasiteli pelet tesisleri 2018’nin sonunda faaliyete geçti.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikICCET 2022 Zonguldak’ta Başladı
Sonraki İçerikMaden İhracatçıları, Kamuoyuna Gerçekleri Anlatmak İçin Reklam Filmi Hazırladı