Fatih Pekdemir
MAPEG Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri
Selçuk Bostancı
MAPEG Kurumsal İletişim Koordinatörü
Özgün Türkeli
MAPEG Basın Koordinatörü
Rehabilitasyon, günümüzde, madencilik faaliyetlerinin en az arama ve işletme kadar önemli bir safhası haline gelmiştir. Madencilik faaliyeti tamamlanan alanlarda, başta ağaçlandırma olmak üzere çeşitli yöntemlerle rehabilitasyon faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Rehabilitasyon faaliyetlerinin sayısında ülkemiz genelinde son yıllarda önemli bir artış gözlenmektedir. Madenciliğimizin çatı kuruluşu olan MAPEG, tüm bu rehabilitasyon faaliyetleriyle ilgili envanter oluşturmak, bu envanteri kamuoyuyla paylaşarak madencilikle
ilgili olumsuz algının değiştirilmesine öncülük etmek üzere 2022 yılında TÜRMES projesini başlatmıştır. TÜRMES projesinde, rehabilitasyon, madencilik faaliyetleri sonucunda bozulan arazinin doğaya kazandırılması veya farklı kullanım alanları oluşturulması için yapılan tüm çalışmaları kapsayan genel bir kavram olarak kullanılmıştır.
Proje kapsamında, ilk olarak rehabilite edilmiş maden sahaları tespit edilmekte ve şayet varsa sahanın rehabilitasyon öncesi görüntülerine ulaşılmaktadır. Daha sonra bu sahalar yerinde drone yardımıyla görüntülenmektedir. Ayrıca rehabilitasyon faaliyetleriyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler de temin edilip proje envanterine dahil edilmektedir:
• Rehabilite edilmiş alan miktarı
• Dikilen ağaç/bitki sayısı
• Dikilen ağaç/bitki türü
• Rehabilitasyon sonrası alanın kullanım durumu (tarımsal alan, ağaçlandırma alanı, rekreasyon alanı)
• Rehabilitasyon türü (tam veya kısmi)
• İşletilen maden türü
İkinci yılını tamamlayan TÜRMES projesinde bugüne kadar 44 ilde, 101 maden sahasında, 6.961 hektarlık rehabilite edilmiş alan yerinde incelenmiştir. Bu alanlara 18 milyon 945 bin
ağaç/bitki dikildiği bilgine ulaşılmıştır. TÜRMES projesi ile ilgili bazı örnekler aşağıda verilmiştir:
Aydın’ın Efeler ilçesinde linyit üretimi tamamlanan maden sahasında yapılan rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında 33 hektarlık alana 15 bin zeytin dikilmiştir.
Uşak’ın Eşme ilçesinde altın üretimi tamamlanan altın sahasında yapılan rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında 60 hektarlık alana 50 bin tavşanak, kekik ve biberiye dikilmiştir.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde linyit üretimi tamamlanan maden sahasında yapılan rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında 500 hektarlık alana 170 bin çam dikilmiştir.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi’nin 120.sayısındadır.