Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Çin’in Xi’an şehrine gidecek olan ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ihraç edilen rafine bor ürünlerini taşıyan tren hazırlıklarını tamamlayarak yola çıktı. Tren, Çin ve Türkiye arasında demir yoluyla gerçekleşen ilk bor ihracatını gerçekleştirecek.

Eskişehir- Kırka’dan yola çıkan rafine bor ürünleri yüklü tren Ankara- Sivas-Kars güzergâhının ardından Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi ve Kazakistan’dan geçerek Çin’e varacak.  Toplamda 7,792 kilometrelik yolculuk 15-20 gün boyunca devam edecek ve tren yolculuk süresince 2 kıta 2 deniz ve 5 ülkeden geçiş yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez düzenlenen törende şu açıklamalarda bulundu: “754 metre uzunluğunda, 42 konteyner yüklü trenimiz, Eskişehir Kırka’dan yola çıkan rafine bor ürünlerini Çin’in Xi’an şehrine 2 haftalık bir zaman diliminde ulaştıracak. İhracat trenimiz Türkiye parkurunu 2 Şubat’ta tamamlayacak. Daha sonra Bakü-Tiflis-Kars demir yolu üzerinden Xi’an şehrine ulaşacak. Türkiye’den Çin’e toplam 7 bin 792 kilometre yol kat edecek. Seyahat boyunca 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülkeden geçecek. Deniz yoluyla yaklaşık 45 ila 60 gün arasında gerçekleştirdiğimiz ihracatı demir yoluyla 15-20 gün içerisinde yapabileceğiz. Özellikle son dönemde deniz yoluyla yapılan sevkiyatlarda yükselme trendi devam eden navlunlara karşı TCDD’nin yaptığı yurt dışı taşımacılık bizlere yeni bir alternatif sunuyor ve önemli bir fırsat imkânı doğuruyor. Süreden ettiğimiz tasarruf sadece bizim açımızdan değil, ihracat yaptığımız pazarlar açısından da ciddi bir kazanım olacak.”

Dönmez, lojistik ağının geliştirilmesinin ve çeşitlilik sağlanmasının sürenin kısaltılması ve daha çok pazara erişilmesi gibi önemli avantajları olduğunu belirtti. “Kuşak Yol” projesinde Türkiye’nin önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Dönmez “Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Kuşak ve Yol Projesi’nde Türkiye kilit bir role sahip. Son yıllarda demiryollarında yaptığımız yatırımlar bu projeyle birleşince yaklaşık 40 milyon metrekarelik bir alanda 60’tan fazla ülke ve 4,5 milyarlık dünya nüfusu internal ağına girdi. Londra ve Pekin arasındaki networkün güçlenmesi, güzergâh üzerindeki yaklaşık 25 trilyon dolar büyüklüğündeki ülke ekonomilerinin daha da büyümesi bizim için yeni fırsat pencereleri açıyor. Bugün burada Eti Maden ve TCDD iş birliği ile bu fırsatın değerlendirilmesine yönelik ilk adımı atıyoruz. Türkiye’den Çin’e demiryoluyla ilk bor ihracatını gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Dönmez ülkemizin maden ihracatı içerisinde borun önemli bir yeri olduğunu belirterek 2020 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen 1,73 milyon ton bor satışı ile küresel talebin yaklaşık %57’sini karşıladığımızı ve dünya liderliğini sürdürdüğümüzü kaydetti. Ülkemizden toplam 190 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Dönmez, Türkiye’nin toplam ihracatında madenciliğin payının yaklaşık %2,75 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Çin ‘in ülkemizin en çok maden ihracatı yaptığı pazarların başında geldiğini kaydeden Dönmez, ülkemizin 2020 yılında Çin’e 5,8 milyon ton maden ihracatı gerçekleştirdiğinin altını çizdi.  Çin’in Türkiye’nin Uzak Doğu’daki en büyük ihracat rotası olduğunu vurgulayan Dönmez, Çin’e gerçekleştirdiğimiz maden ihracatı ile ilgili olarak şu cümleleri kullandı: “Maden tarafında %31, doğal taşta ise yaklaşık %35’lik bir ihracat payına sahibiz. Özellikle blok mermer-traverten, bakır, doğal taş ihracında ilk sıralardayız. Bor cevheri de Çin pazarında güçlü olduğumuz alanlardan biri. Eti Maden’in Uzak Doğu pazarında yaklaşık 1 milyon tona ulaşan satış rakamı var. Bu rakamın %60- 70’lik bölümünü, yani yılda 600 -700 bin tonluk bor ürünlerinin satışını Çin’e yapıyoruz. Çin Eti Maden’in bölge pazarında, ilk sırada yer alıyor. Eti Maden’in Çin pazarından bu yılın ilk 4 ayı için aldığı 400 bin tonluk sipariş miktarı, 2021’de de Çin’deki pazar payımızın artarak, liderliğimizin güçlü bir şekilde süreceğine işaret ediyor. Bugün adımını attığımız bu iş birliği Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar bizlere önemli bir avantaj sağlayacak.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikOlimpos’ta Sönmeyen Ateş: Kireçtaşı ve Serpantinleşmiş Kayaların Mucizesi “Abiyotik Metan”
Sonraki İçerikMTA Genel Müdürü Cengiz Erdem Görevden Alındı