Weir, madencilerin atıklarını azaltmalarına, yeniden düşünmelerine ve yeniden kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla atık yönetimi için bir dizi dönüşümsel akım şeması geliştirdi. Weir, müşterilerinin farklı gereksinimleri ve farklı kısıtlamaları olduğunun bilincinde hareket ederken, akış şemasına dayalı yaklaşımı, her çözümün avantajlarını ve dezavantajlarını anlamak ve her yaklaşımın dengeli bir değerlendirmesini sağlamak için madenciler ile ortaklık kurmasına olanak tanır.

Weir, bir orijinal ekipman üreticisi olarak atık yönetimi çözümlerinin yalnızca ürün portföyü tarafından belirlenemeyeceğinin farkındadır. İstişare yoluyla, her operasyonun kısıtlamaları (örneğin su, enerji, karbon ve mevcut ayak izi) anlaşılır ve bu zorluklarla mücadele etmek, operasyonel ve yapısal istikrar sağlamak için en iyi çözümü tasarlamaya ve doğrulamaya odaklanır.

Temel olarak, Weir’in geliştirdiği dönüşümsel akım şemaları, atık yönetimi seçeneklerinin tamamını keşfetmek için bir başlangıç noktası sağlar. Bunların tamamı özelleştirilebilir olup, her operatörün kendi ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre en uygun çözüme ulaşabilmesini sağlar.

Aşağıda açıklanan iki yenilikçi çözüm -Terraflowing ve Kaba Parçacık Flotasyonu (KPF)- madencilerin atıklarını yönetme şeklini değiştiriyor. Weir aynı zamanda dönüşümsel akım şemalarını tamamlayacak yeni teknolojiler de geliştiriyor.

Terraflowing
Terraflow, ayrı atık fraksiyonlarının mühendislik ürünü bir macunu üretecek şekilde işlendiği bir susuzlaştırma işlemidir. Süreç, diğerlerinin yanı sıra siklonlama, eleme, macun yoğunlaştırma, filtreleme ve aktarmayı içerebilen bir dizi teknoloji kullanılarak tesisin gereksinimlerine göre değişebilir. Aynı zamanda herhangi bir spesifik teknolojinin kullanımıyla sınırlı değildir.

Atık akışını ayrı bölümlere ayırarak, operatörler bunları farklı şekillerde işleyebilir. Böylece tutarlı bir son ürün elde ederken atıkların susuzlaştırılmasında daha yüksek düzeyde esneklik elde edilebilir. Bu, operatörlerin ayrık fraksiyonlarla farklı şeyler yapmasına (örneğin bunları yeniden işlemesine, geri doldurma için kullanmasına vb.) veya prosesin ilerleyen aşamalarında yeniden birleştirmesine olanak tanır. Daha sonra biriktirilmek üzere atık depolama tesisine (ADT) pompalanabilirler. Bu yaklaşım, girdi farklılıklarına rağmen operasyonel istikrar sağlar.

Kaba Parçacık Yüzdürme
Kaba parçacık flotasyonu (KPF) iki şekilde kullanılabilir: Değirmen devresinde veya atık devresinde.

Weir bu teknolojiyi müşterilerine sunmak için Eriez ile işbirliği yaparken, KPF ideal çözüm olduğu durumlarda HydroFloat® KPF teknolojisini sunar.

Değirmen devresinde KPF’nin kullanılması madencilerin, sürecin ilk aşamalarında kaba fraksiyonlardaki (150μm) toplam gangın ağırlık/ağırlık olarak yaklaşık %30-40’ını çıkarmalarına olanak tanır. Bu, operatörlerin geleneksel yarı otojen öğütme/bilyalı öğütme devrelerindeki enerji tüketimini %30-50 oranında azaltmasına (bilyalı değirmenleri yüksek
basınçlı ızgaralı silindirlerle değiştirerek daha fazla azalma elde edilebilir) ve gelişmiş su geri kazanımı ve atık yönetimini kolaylaştıran kaba atıklar üretmesine olanak sağlar. Atık temizleme (AT) uygulamalarında KPF, daha kaba flotasyon artıklarının kaba boyut fraksiyonunda bulunan yarı serbest bırakılmış ve tamamen serbest bırakılmış minerallerin
seçici olarak geri kazanılmasını sağlar. Böylece mevcut öğütme boyutlarında geri kazanımı artırır. Bununla birlikte, KPF, mevcut yoğunlaştırıcı tasarımının sınırları dahilinde aynı uygulamada metal geri kazanımlarını ve öğütme boyutunu/çıktısını dengelemek için daha ideal bir şekilde kullanılabilir.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 120.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 120. Sayısı Çıktı
Sonraki İçerikSeequent’in Çözümleri: Dijital İnovasyon ile Madencilikte Verimliliği Arttırın