Kaynak: IoT World Today

Yapay Zekâ Nedir?

Yaşantımıza yön vermekte olan bütün sistemlerin çatısı olarak içinde bulunduğumuz paradigmanına sonuna gelmekte olduğumuzu, onun temsilcisi olan bilişim teknolojisinin yerine yapay zekânınb (YZ) yükselmesiyle anlıyoruz. Belirtilerine tanık olduğumuz “Sanayi 4.0c” da denilen bu teknoloji devrimi, yepyeni bir çağın başlayacağını göstermektedir. Eskisi sona erip de yeni paradigma egemen olduğunda YZ teknolojisi de egemen konuma yükselecek demektir. YZ, basit bir teknolojik yenilik değil geleceğimizin efendisi olacak, yeni paradigma çağında bütün yaşantımızı yönlendirecek anlamına gelmektedir. İnsanlar ve akıllı makinelerin bütünleştirilmesi çerçevesinde oluşturulmuş bir anlayış olan Sanayi 4.0’da insan, sistemleri denetleme ve sorunları yaratıcı bir biçimde çözme açısından etkin bir unsur olacaktır2.

Kuramsal temeli 2. Büyük Paylaşım Savaşı’ndan önce Alan Turing tarafından atılan “bilgisayar” denen makine, matematik ve mantık kurallarına bağlı kalarak işlemler yapan bir insanı örnek alarak çalışır3. İkisi arasındaki ayrımı anlamak için sorulması gereken, insan beyninin yapıp da bilgisayarın yapamayacağı ya da tersine, bilgisayarın yaptığı halde insan beyninin beceremediği nedir? 2004 yapımı “Ben, Robot” filminde, başrol oyuncusu Will Smith robota şöyle soruyordu: “Robot bir senfoni yazabilir mi? Tuvali bir şahesere dönüştürebilir mi?” Robot ise “Peki sen yapabilir misin?” diye sorarak insanların da büyük çoğunluğunun bunları yapamadığını ima ediyordu4. Günümüzdeyse robot bu soruyu “Evet” diye yanıtlayabilecek düzeye gelmiştir. 2012 Temmuz’unda, Londra Senfoni Orkestrası “Transits-Into an Abyss” (Geçişler-Uçurumun İçine) adlı bir besteyi seslendirdi. İlk kez seçkin bir orkestra, yapay zekâya dayalı bir müzik algoritması kullanan bir bilgisayar olan Iamus tarafından bestelenmiş bir eseri seslendiriyordu4.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikPark Elektrik Konya Ilgın Sahası İçin Kömür Satış Sözleşmesini Yenilediğini Duyurdu
Sonraki İçerikFatih Dönmez: “Altın Üretiminde 2020 Hedefimiz 45 Ton”