Ankara Ticaret Odası (ATO) Madencilik Komitesi yeni orman izinlerinde “Üç Kapalı Ormanlık Alanlarda Madencilik Faaliyetlerine İzin Verilmemesi Uygulaması” hakkında tartışmak ve çözüm önerileri sunmak adına Ankara Ticaret Odası’nda bir araya geldi.

3213 sayılı Maden Kanunu’na göre; “Devlet ormanları içinde yapılacak maden arama ve işletme faaliyetleri ile bu faaliyetler için zorunlu ruhsat sürecine bağlı olarak yapılan geçici tesislere 31.08.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine göre izin verilir.” hükmü yer alırken, uygulama gereği orman alanları içinde kalan maden sahalarında madencilik faaliyeti yapılabilmesi için Orman Kanunu’na göre izin alınması gerekiyor.

Madencilik Türkiye dergisi ile paylaşılan bilgilere göre toplantıda bir araya gelen Komite, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından son aylarda madencilik faaliyetleri kapsamında talep edilen orman izinlerine, talep sahasında 3 kapalı orman bulunduğundan bahisle izin verilmemekte olduğunu, taleplerin ilgili bölge müdürlüklerine iade edildiğini belirttiler.

Mülkiyet izni olmadan madencilik faaliyetlerinin yapılmasının mümkün olmadığını dile getiren ATO Madencilik Komitesi, MAPEG’in maden ruhsatı vermekteyken bu uygulama ile OGM’nin madencilik faaliyetlerinin yapılmasını yasakladığına vurgu yaptılar.

Ülkemizin; kömürde %61, nikelde %100, kurşunda %100, çinkoda %95, alüminyumda %95, altında %80, bakırda %75, demir cevherinde %65 dışa bağımlı durumda oluğunu altını çizen sektör Komite, orman izinlerinin nasıl olacağı Orman Kanunu’nun 16. Maddesi ve ilgili yönetmeliğinde belirtildiğini, Maden Kanunu’nun 7/1 Maddesi’nin, “Bu Kanun dışında madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak yapılacak her türlü kısıtlama ancak Kanun ile düzenlenir.” hükmüne amir olduğunu aktardılar.

Ülkemizin ithal ettiği hammaddeyi kendi öz kaynakları ile üretmesinin mümkün olduğunun altını çizen Komite, bu izinlerin verilmemesi ile dışa bağımlılığımızın ve cari açığımızın artacağının aşikar olduğunu, bu uygulamanın ülkemiz menfaatleri, kamu yararı ve yasal çerçevede tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikFatih Dönmez: “Eti Maden 2 Milyon 650 Bin Ton Rafine Bor Satışıyla Kendi Rekorunu Kırdı”
Sonraki İçerikAfyonkarahisarlı Madenciler Orman Genel Müdürü’nü Makamında Ziyaret Etti