Yer altı kömür işletmelerinde işçi maliyetlerine uygulanacak desteğe ilişkin tebliğ 3 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu’nun geçici 29’uncu maddesi kapsamında bu tebliğ ile yer altındaki maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının yer altındaki maden işlerine ilişkin 11/9/2014 tarihi itibarıyla, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında devam eden sözleşmelere göre çalışanlar ile 3213 sayılı Kanun kapsamında rödovans sözleşmesi ile çalışan rödovansçılara, 3213 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde sayılan IV. Grup madenlerden “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkaran özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinin 11/9/2014 tarihinden önce sözleşmeye bağlanarak işlettirdikleri yer altı maden işletmelerinde çalışan rödovansçılara, işlettikleri işletmelerde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesi amaçlanıyor.

Kurum ve kuruluşların destekten yararlanması için 3213 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde sayılan IV. Grup madenlerden “Linyit” veya “Taşkömürü” ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemi ile üretim ve/veya hazırlık yapılıyor olması, özel hukuk gerçek veya tüzel kişisi olan ruhsat sahiplerinin, sahalarında yer altı üretim ve/veya hazırlık faaliyetlerinin kendilerince yapılıyor olması, işletmecinin, 11/9/2014 tarihi itibarıyla yer altındaki maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının yer altındaki maden işlerine ilişkin, 4735 sayılı Kanun kapsamında devam eden sözleşmelere göre çalışan olması, 3213 sayılı Kanun kapsamındaki rödovans sözleşmesi ile çalışan olması, kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinin ruhsat sahibi olarak,  11/9/2014 tarihinden önce sözleşmeye bağlanarak işlettirdikleri yer altı maden işletmelerinde çalışan rödovansçı olması gerekiyor.

2282 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre yapılacak destek ödemelerinin sürelerinin, 3213 sayılı Kanunun geçici 29’uncu maddesinde 30/5/2019 tarihli ve 7176 sayılı Kanun ile yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih olan 12/6/2019 tarihinden itibaren hesaplanacağı ve 12/6/2019 tarihinden itibaren 31/12/2020 tarihine kadar devam edeceği de Tebliğ’de yer buldu.

Ayrıca açık ve yer altı üretim yöntemi ile faaliyette bulunulan sahalarda, açık işletmelerden üretilen kömürün yer altı üretimi olarak beyan edilmesinin ve/veya dışarıdan kömür alındığının tespiti halinde, fazladan ödenen destek tutarı yasal faizi ile birlikte geri alınacağı da Tebliğ’de yer aldı.

Konuyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikWH-600 Mobil Delici: Olağanüstü Bir Dolgu Oluşturma Yöntemi
Sonraki İçerikTOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan Madencilik Sektörünün Son Durumunu Değerlendirdi