1963 yılında Samsun’da bir baba ve oğullarının kurduğu küçük bir şirket bugün 5 kıtada, 56 ülkede 200’ün üzerinde şirketi ve 25.000 çalışanı bünyesinde barındıran bir sanayi devine dönüştü. Yıllar boyu akıllı stratejiler ile yürütülen çalışmalar Yıldırım Şirketler Grubu’nun ülkemizi dünya genelinde en iyi şekilde temsil etmesini sağlıyor. Bir Türk grubun bu şekilde küresel bir deve dönüşmesini gururla takip ederken, en önemli iş kollarından birisinin de madencilik olmasından dolayı topluluk CEO’su Yüksel Yıldırım ile bir araya gelme şansı yakaladık.

Vizyoner çalışmalar içerisinden madencilik ve metal konusundaki çalışmalarınızı irdeleyebilir miyiz?

Metal ve madencilik kapsamında kromda şu an dünya üçüncüsüyüz. Altı ülkede hem madencilik hem metal hem de kimyasal krom operasyonlarına sahibiz. Türkiye, Kazakistan, Arnavutluk’ta maden işletmelerimiz var. Türkiye, İsveç, Rusya ve Arnavutluk’ta ferrokrom tesislerimiz var. Amerika’da American Chrome & Chemicals adında krom kimyasalları fabrikamız var. Güney Afrika’nın kimyasal kromunu Kuzey Carolina’ya getirip işliyor, sodyum dikromit, ondan kromik asit yapıp onu krom oksite çeviriyoruz. Kalite olarak dünyanın en iyisi. Amerika’nın tek üreticisiyiz. Hem Amerika’ya hem dünyaya satıyoruz ürünü.

Kromda Türkiye’de Eti Krom’un ardından Avrupa’nın en büyüklerinden olan ve İsveç’te bulunan Vargön Alloys’u aldık. Entegre ettik, dünyada söz sahibi olduk. Özellikle tesisler arasında know-how aktarımı yaparak tesislerimizi geliştiriyoruz. Sonuca baktığımızda kromda bir başarı hikayemiz var. Kromu aldık, bir yere getirdik, Türkiye’nin adını dünyada altın harflerle yazdırdık.

Metalde ayrıca Amerika’da Bear Metallurgical Company isminde ferrovanadyum ve ferromolibden tesisimiz var. İki sene önce de nikel alanına girdik. Kosova’da, NewCo Ferronikeli tesisini aldık. Şimdi nikelde Afrika’da, Latin Amerika’da ve yine orta Avrupa’da diğer fırsatlara da bakıyoruz. Kromdaki başarı hikayesini nikelde uygulamak hedefimiz. Ferrosilikon araştırıyoruz. Bu alana da girebiliriz. Burada baktığımızda önemli bir alyaj firması ortaya çıkıyor.

Bunların dışında kıymetli madenlerde ve baz metallerde büyüme kararımız doğrultusunda şu an Kazakistan’da bir bakır konsantre tesisi ve ocaklarını almak üzereyiz, izin süreçlerini tamamlıyoruz. Hedefimiz orada kapasiteyi iki katına çıkarıp tabiri caizse oyun kurucu olmak. Yine orada bir altın madeni için görüşmelerimiz sürüyor. Bir yandan da altın, bakır, kurşun, çinko gibi arayışlarımız doğrultusunda arama çalışmalarımız devam ediyor.

Madencilik faaliyetlerimiz her sene üstüne koyarak gidiyor. Madencilikte uluslararası orta ölçekli bir madencilik şirketi olma hedefinde ilerliyoruz. Ciro, FAVÖK gibi kriterler doğrultusunda şu anki sıralamamıza baktığımızda madencilikte dünyanın iki yüzüncü firmasıyız. Hedefimiz ilk yüze girmek. Grubumuz zaten madenciliği çok benimsedi. Madendeki mevcut varlığımız ve satın alma hedeflerimizle Yılmaden Holding’i büyüteceğiz.

Kazakistan’daki Soda Külü yatırımınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bu proje beni heyecanlandırıyor. Tuz ve kireç taşı sahalarının ihalesine girip onları Kazakistan devletinden aldık. Sonra da projeyi geliştirdik. Çinli bir firma, Kazak taşeronlarla birlikte tesisimizi kuracak. Şu an ön çalışmalar yürütülüyor. 2024 baharında inşaatı başlayacak. 30-36 ay sonrasında tesis üretime başlayacak. Yıllık yaklaşık 500 bin ton kapasite ile soda külü üretimi olacak. Yan ürünler de elde edeceğiz.

Burada uygun maliyetle kostik soda üreteceğiz. Daha sonra kapasiteyi de büyüteceğiz. Önce 500 bin tonluk planlama yaptık çünkü Kazakistan iç pazarında 400 bin ton civarı tüketim var, orayı besleyeceğiz. Sonra tüketimin artacağını düşünüyoruz çünkü nüfusu artıyor. Cam sanayisi, diğer metalürjik faaliyetler gelişecek. Ardından da kapasitemizi büyütüp Çin’in batı bölgesinde tedarikçi olmayı hedefliyoruz. Çünkü Çin’de yaklaşık 27 milyon ton gibi muazzam soda külü tüketimi var. Çin büyüdükçe bu tüketim daha da artacak. Bunun yüzde 10’u gibi bir rakamda tedarikçileri olmak istiyoruz.

Diğer taraftan projemiz tam olarak sıfır atık uygulamalı bir proje. Dünyanın en çevreci kostik soda üreten fabrikası olacağız. Bu şekilde de beni hem heyecanlandırıyor hem gururlandırıyor.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 116.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilikte “Süper Bölgeler” Oluşturulmak İsteniyor
Sonraki İçerikKamulaştırma Süreçleri ve Maden Yatırımlarına Etkileri