Türkiye’de altın madenciliği konusunda Madencilik Türkiye Dergisi’nin sorularını yanıtlayan Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı (YMGV) Başkan Yardımcısı ve TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Hasan Yücel, bütün dünyayı esir alan yüksek enflasyon, ekonomik daralma ve krize karşı yer altı kaynaklarımızın sığınılacak güvenli liman işlevi görebileceğini belirterek, “Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı bize gösterdi ki olası bir küresel krizde, yerli ve stratejik ürünleriniz sizi ayakta tutabilir. Gıda, enerji ve emtia üretiminde ne kadar güçlü olursanız beklenmedik bir krizden de o kadar az etkilenirsiniz. En azından ülkemizde olan madenleri çıkarsak, onlardan uç ürünler üretsek, açık denizde fırtınaya yakalansak da gemimiz sağ salim güvenli limanına ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Sosyal Onay ve Paydaşlarla İletişim Olmazsa Olmazımız

TÜMAD, ülkemizde en geç altın üreticilerinden biri olmasına rağmen, kısa zaman içerisinde iki maden sahasını ülkemize kazandırmış sektörün güzide şirketlerinden birisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket, bugün Türkiye’de altın üreten şirketler arasında ilk beşte bulunmanın haklı gururunu yaşıyor.

Elbette çalışmadan, üretmeden başarıyı yakalamanın mümkün olmadığını dile getiren Yücel, “Ülkemizin geleceği için üretirken, insana, doğaya olan sorumluluklarımızın da farkındayız. İşimizin özünde, yer altı kaynaklarımızı çıkararak, katma değer üreterek, geleceğe aktarırken; gelecek nesillerin içinde nefes aldığı bir tabiat bırakmak da yer alıyor. Çünkü gezegenimiz hepimizin ortak evi. O yüzden üretim yaptığımız yörelerde, doğayla barışık, tarım, hayvancılık ve madenciliğin birbirinin karşıtı değil tamamlayanı olduğunu kanıtlayan sürdürülebilir projelerimizle, sosyal onaya ve paydaşlarla iletişime öncelik vermek olmazsa olmazlarımız arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Madencilik Yaptığımız Yörelerde Tersine Göç Yaşanıyor

Ülkemizde üçüncü bir üretim tesisi için çalışmalarının olup olmadığını sorduğumuz Yücel, “Şimdi bakın, yukarıda saydığımız sürdürülebilir madencilik ilkelerimiz ve üretimde gösterdiğimiz hassasiyetler dışında, bugüne kadar birçok alt yapı, kırsal kalkınma, sağlık, eğitim ve öğretim projesinin de hayata geçirerek TÜMAD olarak, Türkiye’de madencilik sektöründe rol model olmayış hedefliyoruz.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 113. sayı 76-80. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikCumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataşehir Finans Merkezi’ne Davet
Sonraki İçerikHaziran Ayı Yatırım Teşvik İstatistikleri Açıklandı
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi