70 yıldan fazla tecrübeye sahip İsviçre firması olan Emile Egger, özellikle çamur ve yüksek partikül içeren ürünlerin transferi konusunda uzmanlaşmış olup TURO serisi yatay santrifüj ve dik milli salmastrasız (cantilever) tip pompalarla Türkiye’de sektörün önde gelen maden proseslerinde kullanıcıların farklı problemlerine çözüm getirmektedir.

Emile Egger firmasının mucidi olduğu vorteks fanlı TURO serisi pompalar maden sektöründe yüksek partikül çapı ve yüksek katı konsantrasyonuna sahip çamur uygulamaları, karbon transfer uygulamaları ve filtre pres besleme uygulamaları gibi birçok alanda tercih edilmektedir.

TURO Serisi Pompalar ile Farklı Gövde Tasarımı

Standart santrifüj pompaların gövde tipi ‘radial spiral casing’, yani ‘radyal sarmal gövde’dir ve akış prensibi pompalanan ürünün fana çarparak gövde yüzeyine baskı uygulamasıdır. Bu sebeple, baskının veya temasın yüksek olduğu alanlarda gövdedeki aşınmaları önlemek amacı ile genelde gövde ile aynı malzemede olacak şekilde ön ve arka aşınma plakaları ya da aşınma halkası kullanılır. Aşınma plakalarında aşınmalar meydana geldikçe, pompa verimliliği düşer. Bu durumda, aşınma halkası ayarlanabilen tipte ise gerekli ayarlama yapılır ya da aşınma halkası değiştirilir. Ayrıca bilindiği üzere, bu akış şeklinde, ürünün %100’ü fanla temas halindedir ve aşındırıcı bir ürünün transferi söz konusu ise fanda aşınmalar kısa sürelerde meydana gelmektedir.

Emile Egger firmasının mucidi olduğu vorteks fanlı TURO serisindeki pompalarda gövde tipi ‘axial spiral casing’ yani ‘aksiyel sarmal gövde’ olarak geçmektedir ve bu gövdedeki akışta ürün pompa gövdesine yatay bir şekilde geçerek olabilecek en az kesme kuvvetini uygular. TURO pompalardaki en büyük tasarım farklılığı, fanın pompa gövdesinin gerisinde yer almasıdır. Fan, basma ağız genişliğinin gerisinde yer alır ve ürünün sadece %15’i fanla temas halindedir. Ayrıca Egger’in patentli gövde dizaynı sayesinde, pompa verimi standart bir vorteks fanlı pompaya göre daha yüksektir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 101. sayı 54. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKoç Holding, Ford ve SK On Ortaklığı ile Türkiye’de Elektrikli Araçlar için Batarya Üretecek
Sonraki İçerikPDAC 2022 Haziran’da Hem Fiziksel Hem de Online Olarak Gerçekleştirilecek