Dünyada krom-ferrokrom sektörünün önde gelen ve ülkemiz madencilik sektörünün lokomotif firmalarından birisi olan Yıldırım Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert Yüksel Yıldırım ile krom ve ferrokrom sektörü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Krom cevheri açısından Türkiye’nin en büyük krom cevheri üreticisi olduklarını aktararak sözlerine başlayan Yıldırım, Kazakistan’da da krom madenleri olduğunu, bu anlamda dünyanın saygı gören sayılı büyük krom üreticilerinden birisi olduklarını ifade etti. Türkiye, İsveç ve Rusya’da birer toplamda 3 ferrokrom tesisleri olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, madencilik noktasında Türkiye’de ana merkezlerinin Elâzığ olduğunu, hem krom madenlerinin hem de ferrokrom tesislerinin Elazığ’da bulunduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde sahalarının olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu sahaların birçoğu şu an arama ve sondaj aşamasındadır. Daha önceki yıllarda Hatay, Konya, Muğla gibi illerde üretimlerimiz vardı. Hatay’daki ocaklar şu an üretimde değil. Muğla’da şu an için bilinen rezerv bitti, yeni rezerv araştırması devam ediyor. Ayrıca düzenli olarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihalelere giriyoruz. İşimizin gereği olarak ihalelerdeki her krom sahasına talibiz. Dolayısı ile yeni ruhsat sahaları alıyor ve araştırmalarını yapıyoruz. Sondaj çalışmaları devam ediyor. Ciddi bir ekibimiz var.” şeklinde konuştu. Türkiye ve Kazakistan’da tüvenan olarak krom cevheri üretim kapasitelerinin 2 milyon mt’nun, 3 ülkede toplam ferrokrom üretim kapasitelerinin ise 500bin mt’nun üzerinde olduğunu belirten Yüksel Yıldırım “Bu rakamlarla Çin’i hariç tutarsak sektörümüzde dünyada ilk 3 arasındayız.” dedi.
Kazakistan’daki madenden oldukça yüksek kalitede krom cevheri üretildiğini aktaran Yıldırım Kazakistan’daki madenin cevherinin sektörel müşterilere de satıldığını belirterek “Ayrıca Rusya’da St. Petersburg’un güney doğusunda bulunan ferrokrom tesisimizde krom cevheri ferrokroma çevriliyor. Onun dışında bir de İsveç’te ferrokrom tesisimiz var. İsveç’in kromunu tamamen Türkiye’den, Eti Krom sahalarımızdan temin ediyoruz. Ayrıca Yılmaden olarak Kolombiya’da kok tesisimiz var. Ferrokrom üretiminde ciddi miktarda kok kullanılıyor. Bu manada aslında entegre bir topluluk olduğumuz söylenebilir. Gerçi koklaşabilir kömürü dışarıdan alıyoruz ama nihai olarak ara ürünü kendimiz üretiyoruz. Üç ülkede ferrokrom iki ülkede de krom cevheri üretiyoruz. Kromu hem kendi tesislerimizde kullanıyoruz hem de müşterilerimize satabiliyoruz.” dedi.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 94. sayı 72. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.