Copyright: Madencilik Türkiye Dergisi

Robert Yüksel Yıldırım, madencilik sektöründeki küresel iddiasını güçlendirmeye devam ediyor. Yıldırım, CoreX Holding çatısı altında nikel, krom ve yenilenebilir enerji alanlarında büyük yatırımlara imza atarak, şirketini önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın en büyük 50 madencilik şirketi arasına sokmayı hedefliyor.

Verdiği röportajda Yıldırım, CoreX Holding’in kuruluş felsefesini ve küresel madencilik stratejisini detaylandırdı. Hollanda merkezli CoreX Metals and Mining şirketi, daha önce Yıldırım Holding bünyesinde faaliyet gösteren Vargön Alloys, Albchrome ve Bear Metallurgical gibi önemli krom ve alaşım üreticilerini barındırıyor. Yıldırım, şirketin adının açılımından bahsederken ise “Çekirdek işime odaklanmak istiyorum. ‘CoreX’ ismi, çekirdek işlerin büyüme ile çarpımını ifade ediyor. Bu beni motive ediyor.” dedi.

Türkiye’nin Payı Küçük, Küresel Varlıklar Ön Planda

Fastmarkets’a verdiği röportajda Yıldırım, şu anki yatırımlarının sadece %15’inin Türkiye’de olduğunu, madencilik alanındaki genişlemelerini Latin Amerika, Batı Afrika ve Orta Asya’da sürdüreceklerini belirtti. El Salvador hükümetiyle yaptığı 500 MW’lık enerji üretimi anlaşması kapsamında ülkede jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi projeleri geliştirmeyi planlıyor.

Ayrıca, Fildişi Sahili’nde bir nikel madeni satın aldıklarını ve Latin Amerika’da yeni nikel varlıklarıyla ilgilendiklerini açıklayan Yıldırım, Kosova’daki Ferronikeli ve Kuzey Makedonya’daki Euro Nickel tesisleri ile Avrupa’daki nikel üretim kapasitesini artırdıklarını belirtti.

Yıldırım’ın hızlı uluslararası genişleme hedefi, onu köklerinden ve aile şirketi yönetim tarzından önemli ölçüde ayırıyor. Şu ana kadar önemli genişleme anlaşmaları imzalandı ve daha fazlası da gündemde. Bu adımlar, CoreX’in küresel madencilik sektöründe daha güçlü bir oyuncu olması için stratejik bir dönüşümü temsil ediyor.

Vargön Alloys’te Değişim Rüzgarları

Röportajda Kazakistan ve Arnavutluk’tan krom cevheri tedarik eden İsveçteki Vargön Alloys şirketinin yeni tedarikçiler bulması gerektiği belirtiliyor. Bunun nedeni olarak, Türkiye’deki Eti Krom işletmesinin CoreX Holding’in bir parçası olmayacağının açıklanması gösteriliyor. Bu durum, Vargön’ün Eti Krom’dan gelen krom cevheri beslemesini farklı kaynaklarla değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Yıldırım’ın en dikkat çeken hamlelerinden birisi ise İsveç’teki Vargön Alloys tesisinde ferro-silikon üretimine yeniden başlayacak olması. Şirket, bir yıl sürecek dönüşüm süreci sonunda, geleneksel paslanmaz çelik üreticilerine ferro-krom, ferro-silikon ve ferro-nikel tedarik etmeye devam edecek.

“Dünyanın en büyük beş nikel üreticisinden biri ve en büyük krom kimyasalları üreticisi olmak istiyorum” diyen Yıldırım, CoreX Holding bünyesindeki Kazakistan yatırımlarından da bahsetti. “İki ay içinde Kazakistan’da bir bakır madeni için anlaşmayı tamamlamaya çalışıyorum. Kazakistan’da inşa halinde olan bir soda külü tesisi olan Qazaq Soda ise iki yıl içinde tamamlanacak. Bu, birinci aşamada yılda 500.000 ton soda külü için 400-500 milyon dolarlık bir yatırım ve daha sonra 500.000 tpy daha, yani toplamda 1 milyon tpy olacak.” diyen Yıldırım bu yatırımın ülkedeki tek soda üreticisi olacağını belirtti.

Sektörde Güçlü Bir Küresel Oyuncu Olma Hedefi

Robert Yıldırım’ın liderliğindeki CoreX Holding, madencilik sektöründe sadece üretim değil, aynı zamanda işlenmiş metaller ve yenilenebilir enerji alanlarında da büyüme planları yaparak küresel ölçekte daha etkin bir oyuncu olmayı amaçlıyor. Bu yatırımların hem Avrupa hem de gelişmekte olan pazarlarda metal arzını dengeleme ve ham madde bağımsızlığını artırma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Yıldırım, “Daha önce hedefim dünyanın en büyük 100 madencilik şirketi arasında girmekti. Eğer Tanrı bana uzun ömür verirse, CoreX Metals and Mining’i dünyanın en büyük 50 madencilik şirketi arasına sokacağım” diyerek, sektör içindeki iddiasını sürdürdü.

Yıldırım Şirketler Grubu Bölündü, CoreX Holding BV ve ARY Holding Kuruldu haberine buradan ulaşabilirsiniz.

Haberlere Abone Olun

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır.” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

 

Önceki İçerikKoza Altın 5 Yıllık Altın Üretimi Projeksiyonunu Açıkladı
Sonraki İçerikÖksüt Madeni 2024’te Güçlü Performans Gösterdi, 2025’te Normal Üretim Seviyelerine Dönüyor