Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında enerji ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına ağırlık verilmesi stratejisi yerli kömürü ülke gündeminde tutmaya devam ediyor. Son 10 yılda gerçekleştirilen aramalar neticesinde kömür rezervlerimiz yüzde 50 artışla 17,3 milyar tona çıkarken, yakın zamanda yapılacak yatırımlarla 4 bölgedeki (Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya) 3,5 milyar tonluk rezerv ekonomiye kazandırılacak.

Kömür rezervini düşük maliyetle ekonomiye kazandırmak için Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından geçen yılın sonunda “Akıllı Kömür Stratejisi” başlatılırken üç ayaklı strateji sayesinde verimli üretim sağlanacak, madenlerde güvenlik ve çevre sorunu yaşanmayacak. Bu kapsamda 2018 yılı içinde madenlerde 7 bin denetim gerçekleştirilecek. Güvenlik önlemi almayan ve risk yönetimi yapmayan madencilere, ruhsat iptaline kadar gidebilen cezalar verilecek.

Habertürk Gazetesi’nden Esra Nehir’in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geliştirdikleri stratejiye ilgili şu bilgileri paylaştı: “Stratejimizin odağına insanı yerleştirdik. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz ‘insan’ olacak. İnsana saygı duymayan, değer vermeyen hiçbir uygulama, yol haritamızda yer almayacak. İkinci odağımızda da ‘bilim’ yer alacak. Kömür madenciliğinin tüm süreçlerinde gelişen teknolojiyi kullanacağız. Üçüncü odağımızda ise ‘şeffaf ve açık yönetim’ olacak.”

Kömürün elektrik üretim yatırımlarına açılması kapsamında her saha için uygun yatırım ve finansman modeli geliştirildiği de öğrenilirken en son Ankara Nallıhan’daki Çayırhan B Kömür Rezerv Alanı ve Enerji Üretim Alanı’nın ihalesi gerçekleştirildi. Bu sahada kurulacak santralın kurulu gücü 800 MW olarak planlanırken yeni dönemde 4 bölgedeki (Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya) kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3,5 milyar ton kömür rezervleri benzer şekilde ekonomiye kazandırılacak. Yerli kömürün kullanımını artırmaya yönelik hedefler kapsamında ilave 5 bin MW kurulu güç devreye alınacak. Yeni kömür santralları sayesinde, yıllık doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 14’üne karşılık gelen harcama yurtiçinde kalacak.

Dünyanın pek çok ülkesinde kömür, enerji arzında başlıca kaynak olarak kullanılırken dünya genelinde, birincil enerji arzının yüzde 29’u, elektrik üretiminin ise yüzde 41’i kömürden sağlanıyor. Türkiye’de ise 2017 yılı 3. çeyrek sonu rakamlarına göre, elektrik üretiminde kömürün payı yüzde 33,6 olarak hesaplanırken yerli kömürün toplam elektrik üretimindeki payı ise yüzde 16 seviyesine çıktı. Ayrıca enerji kaynaklı karbon salınımının sadece yüzde 0,95’ini Türkiye gerçekleştiriyor. “Akıllı Kömür Stratejisi” çerçevesinde hayata geçirilecek ileri teknolojili, çevre dostu yeni nesil santrallar ile yerli kömürün kurulu güçteki payının artması hedefleniyor.

Hükümet, yerli üreticiyi bir dizi destek mekanizmasıyla da desteklerken yerli kömürü elektrik üretiminde daha fazla değerlendirmek üzere başlatılan satın alma garantisi uygulaması, bu konuda dikkat çeken çalışmalardan birisi olarak öne çıkıyor. Uygulama kapsamında devlet yerli kömürden üretilen elektriği 2018 yılının ilk 3 ayında megavatsaat (MWh) başına 201,35 liradan satın almayı planlarken fiyat üç ayda bir enflasyon oranında artırılacak. Uygulama 2024’e kadar devam edecek. Sadece yerli kömürle çalışan santralların yanı sıra yerli kömürü ithal kömürle karıştırarak yakan santralların ürettiği yerli kömür kaynaklı elektrik için de alım fiyatı garantisi uygulanması benimsendi.

Son 10 yılda yapılan arama çalışmaları neticesinde Konya Karapınar sahasında 1,8 milyar ton, Eskişehir Alpu’da 1,5 milyar ton, Trakya kömür havzasında 1,5 milyar ton ve Afyon Dinar’da 941 milyon kömür rezervi keşfedildi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMaden İhracatı Ocak Ayında Yüzde 19,36 Artarak 391,5 Milyon Dolar Oldu
Sonraki İçerikMadencilik Sektörüne Yeni Düzenlemeler Geliyor