73. Türkiye Jeoloji Kurultayı 24 Mayıs 2021 tarihinde online olarak başladı. 28 Mayıs 2021 tarihine kadar sürecek Kurultay 1947 yılından bu yana aralıksız olarak gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl dünyayı etkisi altına alan ve milyonlar insanın yaşamını yitirmesine neden olan Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen Kurultay bu yıl çevrimiçi (online) olarak yayınlanıyor.

Kurultay, genelde yerbilimleri, özelde jeoloji mühendisliği alanında üretilen bilimsel bilgilerin yanı sıra, sorun odaklı uygulamalara yönelik çalışmaların da sunulup tartışıldığı, üniversite, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının bir araya getirildiği bir “jeoloji şöleni” olma işlevini her geçen yıl daha da başarılı bir şekilde yerine getirirken bu yılki ana teması, Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan gelişmeler ve ülkemiz hükümranlık haklarının geniş platformlarda dile getirilmesi amacıyla  “Jeoloji ve Jeopolitika” olarak belirlendi.

73. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Parlak’ın açılış konuşmalarıyla başlarken Parlak, Kurultay’da gerçekleştirilecek sunumlar hakkında açıklamalarda bulundu ve Kurultay’ı destekleyen kurum ve kişilere teşekkürlerini iletti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, açılış konuşmasında söz alırken Kurultay’ın öneminden bahseden bir konuşma gerçekleştirdi. Ana temasının jeoloji ve jeopolitika olduğu Kurultay’da özellikle Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki hidrokarbon çalışmalarına değinen Alan, konuşmasının devamında yeni Maden Kanuna ihtiyacın önemine de vurgu yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, 73. Jeoloji Kurultayı’nın tüm sektöre hayırlı, uğurlu olmasını dileyerek konuşmasına başlarken ülkemizin yer altı kaynaklarının ortaya çıkarılmasının en temel ve hayati görev sorumluluklarımızdan birisi olduğuna değindi. 

Konuşmasında denizlerimizde gerçekleştirdiğimiz hidrokarbon arama çalışmalarından da bahseden Kalaycı, yapılan çalışmalarda elde ettikleri sonuçların önemi değinirken denizlerimizde önemli bilimsel sonuçlara ulaştığımızın da müjdesini verdi.

Karasal alanlarda yapılan çalışmalardan da söz eden Kalaycı, karasal faaliyetlerde yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini, özellikle son yıllarda ileri teknoloji ürünü hammaddelere olan talep nedeniyle nadir toprak elementi arama ve geliştirme çalışmalarına ayrıca önem verdiklerini belirtti.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Yasin Erdoğan, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan, AFAD Deprem Araştırma Dairesi Başkanı Murat Nurlu ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can’ın da söz aldığı açılış konuşmalarında Kurultay’ın önemine vurgu yapılırken, temenni ve dilekler aktarıldı.

28 Mayıs 2021 tarihine kadar online olarak gerçekleştirilecek olan 73. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda, her yıl olduğu gibi bilimsel ve uygulama alanlarındaki çalışma ve araştırmaların sözlü ve poster olarak sunumlarının yanı sıra, ana tema olarak belirlenmiş bulunan “Jeoloji ve Jeopolitika” konusunda çağrılı konuşmacılara yer verilecek ve paneller düzenlenecek.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikDAMA Mühendislik, Liberty Gold’un Çanakkale TV Tower Projesi Kaynak Tahmini Raporunu Hazırladı
Sonraki İçerikÇEMAŞ 2021’de Bilya Üretimi Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor