Altın Madencileri Derneği (AMD) Yönetim Kurulu Üyeleri, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ile sektörde çözüme kavuşturulmasını talep ettikleri konularla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.
Daha fazla zaman kaybedilmeden çözüme kavuşturulmasını beklendiğinin aktarıldığı konular şunlar oldu:
- Ruhsat devri, temdit, rödovans, arama ve işletme ruhsatı, işletme izni durumu, izin sürelerinde yaşanan belirsizlikler nedeniyle sektörde ciddi sıkıntılar yaşandığı, bu sebeple de yatırımcıların sektöre ilgisinin azaldığı, izinlerin bekletilmeden verilmesinin önemli olduğu,
- Her izin sürecinde şirketlerin tekrar tekrar soruşturmadan geçirilmesinin süreci yavaşlattığı, bu sebeple de tekrar eden soruşturmalara son verilmesi gerektiği,
- Orman izin bedellerinin projeleri yapılamaz hale getirdiği, 7061 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeden pratikte çok az sayıda şirketin yararlanabildiği, dolayısı ile yapılan düzenlemenin sektörün beklentilerine cevap vermediği, IV. Grup madenler için Bakanlar Kurulu kararı ile bir indirim sağlanmasının önemli olduğu,
- Zeytin Kanunu ile madencilik faaliyetlerinin çok büyük bir alanda kısıtlandığı, buna bir çözüm bulunması gerektiği,
- Mera, GSM ruhsatları ve orman izinlerinde madencilerin mağdur edildikleri, yatırımların geciktiği, aynı şirketin iki ayrı izin talebinden birisine olumlu diğerine olumsuz cevap verilmesinin izah edilemediği, MTA’nın özel sektöre rakip bir kurum hale getirilmemesinin önemi, altın madenciliğinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için aramaların teşvik edilmesi gerektiği, ÇED sürecinde tüm kurum ve kuruluşlardan olumlu görüş alındığı halde mülkiyeti ormana ait alanlarda mükerrer olarak yeniden izin alındığı gibi konular detaylıca dile getirildi.
AMD Yönetim Kurulu tarafından toplantıda; 2013 yılında ülkemizin altın üretiminin 33,5 tona çıktığı, 2012/15 nolu Başbakanlık Genelgesi’nden sonra ise altın üretiminde düşüş yaşandığı vurgularken izin sürecinde sıkıntılar yaşanmaması durumunda bugün ülkemizde yılda 60 ton altın üretimi gerçekleştirilebileceği belirtildi. Bu sayede ülkemizin altın üreten bir ülke konumuna gelebileceği ve ekonomiye yaklaşık 2,4 milyar dolar katkı sağlanabileceğine vurgu yapıldı.
AMD Yönetimi’nin taleplerinin ardından Bakan Fatih Dönmez’in izinlerde yaşanan sıkıntının çok kısa sürede aşılacağını, tekrar tekrar görüş alma veya soruşturma vb. konuların çözüme kavuşturulacağı, tek durak ofis anlayışı içinde yatırımcıların sorunlarının hızla çözülmesi için projeleri izleme koordinatörlüğü kurulabileceğini, ruhsat bedellerini arama safhasında düşük tutup, daha sonraki aşamalarda azar azar arttırmayı hedeflediklerini belirttiği öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre Dönmez ayrıca, altın ithalatına yılda yaklaşık 6-8 milyar dolar ödediğimizi bunun cari açığı olumsuz etkilediğini, bu sebeple de ülke olarak altın üretimini artırmamız gerektiğini belirtti. Dönmez, diğer bakanlıkların madenciliği engelleyici düzenlemelerine yönelik rahatsızlıklarını da ifade ederek, izinlerin e-maden üzerinden zaman kaybetmeden alınabilmesi için çalışmalarının devam ettiğini ve yakın bir zamanda izinlerin elektronik ortamda alınmasını sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Bakan Yardımcısı Mithat Cansız da cari açığı azaltmak için ithalatına milyarlarca dolar ödediğimiz madenleri stratejik yatırımlar listesine alıp onlara özgü bazı kolaylıklar sağlanabileceğini, AMD Yönetim Kurulu üyelerine aktardı.
AMD Yönetim Kurulu, Fatih Dönmez ve Mithat Cansız’ın, toplantıda bahse konu olan sorunlar çözülünceye kadar her iki ayda bir bu toplantıların sürdürülmesi gerektiği konusunda da bir görüş birliği sağladığı öğrenildi.