Konumlama teknolojilerinin gelişimi öylesine hızlandı ki saha ihtiyaçlarımızı artık doğrudan bu gelişmeler belirliyor. Birkaç on yıl öncesine kadar yön tayininden alan tespitine, birçok önemli parametrenin tespitinde zorlanırken, son yıllarda hassasiyetleri 5-10 metre bile olsa el tipi GPS alıcıları sayesinde kolaylıkla saha çevirebiliyor, uzaklık ve hız ölçebiliyor, bulunduğumuz konumu görebiliyor, rota belirleyebiliyoruz. Daha hassas GNSS alıcıları ile de imalata dayalı veriler üretebiliyoruz. Peki, bütün bu gelişmeler beklentilerimizi oldukça büyütmüşken araziden alacağımız 5-10 metre doğrulukla konum verileri artık işe yarıyor mu?
20 Santimetre Konum Doğruluğu
Eğer cevabınız “HAYIR” ise Hi-Target QMini tam da bu noktada devreye giriyor. Android tabanlı bir akıllı telefon düşünün. Toz ve su geçirmezlik gibi özelliklerle donatılarak arazi koşullarına adapte edilmiş bir akıllı telefon! Üçüncü parti yazılım uygulamaları ile zenginleştirilebilen bir cihaz… Belki böyle bir cihazı teknoloji mağazalarında bulabilirsiniz. Peki 0,2 metre doğrulukla çalışan bir GNSS anteni ile donanmış akıllı bir telefonu bu tür mağazalar da bulabilir misiniz?
Hi-Target QMini A5/A7, arazi koşullarına uygun olmasının yanında yüksek konum doğruluğu da vadeden benzersiz bir cihaz. Üstelik de bu konum bilgisini kullanıcı tanımlı uygulamalarla paylaşmayı seven bir iş arkadaşı…
CAD Verilerinin Arazideki Önemi ve Üretime Dair Anlık Denetim
Hi-Target markası ölçme teknolojilerine dair ürünler sunduğu kadar, coğrafi bilgi üretimine ve analizlerine imkân sağlayacak ürünleri de ülkemizde sunmaya başladı. QMini A5/A7 ve QPad X5 modelleri ile hassas konum bilgisi üretebilmenin yanında Android tabanlı üçüncü parti yazılımların bu konum bilgisini kullanabilmesini de sağlayarak elde tutulan bir GPS cihazının salt noktasal veri üretmesinden çok öte, projeye dair önemli sorgulamaların yapılabilmesine imkân sağlıyor. GeoGrafik olarak bu cihazlarla birlikte sunabildiğimiz CAD yazılımları sayesinde ofiste ürettiğiniz proje verilerini doğrudan sahada da kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Özellikle yaygın olarak kullanılan CAD yazılımlarının NCZ, DWG, DXF formatlı vektör verilerini ve birçok raster veriyi sahada açabiliyor, QMini modellerinde 20 cm’ye kadar, QPad modellerinde ise 2 cm’ye kadar hassas konum doğruluğu ile bu projeleri denetleyebiliyorsunuz.
Çevrimiçi Harita Verileri İle Çalışabilme, Coğrafi Bilgi Sistemine Adaptasyon…
E-Devlet dönüşüm sürecinde kamu kurumları gerekli tüm verilerini vatandaş ile internet üzerinden paylaşmaya başladı. Bu dönüşüm sürecinde harita temelli verilerle çalışan kurumlar da Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kurarak sürece dahil oldular. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü mülkiyet verilerini web servisleri ile paylaşırken, Çevre Şehircilik Bakanlığı çevresel tampon alanları paylaşıyor. Belediyeler imar planlarına yönelik kent bilgi sistemleriyle vatandaşına hizmet verirken, sit alanları, doğa koruma bölgeleri, orman ve tabiat alanları ve bilumum diğer tüm tampon bölgeler bu sistemlere dahil oluyor.
Maden kurumlarının da ilerleyen zamanlarda imalat ve ruhsat takiplerini çevrimiçi haritalarla yaparak daha hızlı çözümler sunacağı öngörülüyor.
Üzerinde kurulu mobil CBS yazılımı lisansı ile sunulan QMini A5/A7 cihazları, web servisleri ile sunulan çevrimiçi harita verilerine erişebilecek altyapıda… Özellikle ruhsat kontrolü, saha çevirme, sahanın boş ya da ruhsatlı olup olmadığı gibi bilgiler, hassas bir şekilde anlık olarak sorgulanabileceği anlamına geliyor.
Maden sahalarınızda daha etkin denetim faaliyetleri başta olmak üzere, arama sürecinden üretim faaliyetine kadar hemen her aşamayı daha hassas takip edebilmek için Hi-Target GIS Ürünleri ile mutlaka tanışın.