Madencilik sektörüne verdiği hizmetlerle, kurulduğu günden bugüne kadar tüm kesimlerin saygısını kazanmış ve sektöründe global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Argetest, her geçen yıl yeni yatırımlarıyla hızla büyümeye devam ediyor. Madencilik Türkiye Dergisi olarak Argetest Genel Müdürü Emin Ulu, Laboratuvarlar Müdürü Abdullah Buhur ve Cevher Zenginleştirme ve AR-GE Müdürü Burak Köse ile Argetest üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Geçen yılın Kasım ayında Argetest olarak 10. yıllarını tamamladıklarını söyleyen Abdullah Buhur, “Yönetim olarak hep şunu söyledik: Bizim planlarımız yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllıktı. İlk 10 yılımızda hedeflerimize ulaştık ve onlara yönelik yeni revizyonlar yapmaya başladık. Şimdi yeni 10 yılı planladık ve yolumuza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Geçen süreçte laboratuvar kapasitelerini ciddi oranda arttırdıklarını vurgulayan Buhur, “Bu süreçte personel ve cihaz sayımızın yanında, teknolojik yatırımlarımızıda paralel olarak arttırdık. Bugün çok rahatlıkla üç vardiya hizmet verebilecek bir kapasiteye ulaşmış bulunuyoruz. Bazı analizlerde vardiyada bin örneğin üzerine rahatlıkla çıkabiliyoruz.

Laboratuvarımızda yeterli cihaz sayısına sahip olmamıza rağmen, kapasite artışı yaparak, numune hazırlama ve “Fire Assayden başlayıp gerek XRF laboratuvarımıza, gerekse ICP-OES, ICP-MS, AAS ve diğer bölümlerimize cihaz eklemeleri yaptık. Kendimizi geliştirmek, sektöre farklılık ve gelişim sunabilmek adına civa analizi ile ilgili farklı çalışmalar gerçekleştirdik. Cıva analizi ile ilgili bugüne kadar birçok yöntem ile çalışıldı. Bu metotların hepsini hali hazırda biz de uyguluyoruz. Ancak gerçekleştirdiğimiz AR-GE ile cıvayı katıdan analiz edebilecek (Çözdükten sonra, cıvayı uçurmadan) bir sistem ile alakalı yaklaşık 6 ay süren deneme çalışmalarımızı tamamladık. Aldığımız sonuçlar neticesinde cıva konusunda en istikrarlı ve kararlı sonuçlar bu metotla oldu. Bu metot artık paketlerimiz arasında mevcut ve bundan 3-4 yıl sonra çok revaçta olacağını düşünüyorum. Bu yöntem ile hem hızlı bir analiz yapıp, hızlı sonuç alabiliyorsunuz; hem de çok düşük seviyelerden çok yüksek seviyelere kadar cıvayı kaybetmeden analizini gerçekleştirebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 110. sayı 60-66. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTümad İvrindi Altın Madeni, Uluslararası Siyanür Yönetim Kodu Sertifikası Aldı
Sonraki İçerikGübretaş Maden 2023 Yılı İlk Çeyreğinde 333,9 Milyon Lira Yatırım Yaptı
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi