Outotec, Türkiye’nin Mardin ili Mazıdağı ilçesi sınırları içerisinde bulunan, Suriye sınırı yakınlarındaki Eti Bakır AŞ gübre tesisi için fosfat cevherinin değerlendirilmesi adına bir proses konsepti geliştirmiştir.
Outotec Pirit Kavurma işlemi sırasında meydana gelen atık gazlar Outotec Sülfürik Asit Tesisi’nde değerlendirilerek sülfürik asit üretilmekte ve fosfat cevheri üretilen bu sülfürik asit ile liçlenerek fosforik asit elde edilmektedir. Fosforik asit daha sonra gübre üretmek amacıyla bir dizi başka işlemlerden geçirilir. Kavurucudan çıkan kalsin, Outotec Kalsin Liçleme ve Metal Geri Kazanım Tesisi’nde daha fazla işlemden geçirilir. Burada bazı Outotec hidrometalürjik prosesler ve özel ekipman parçaları kullanılarak kalsinden önemli miktarda kobalt, bakır, çinko, altın ve gümüş geri kazanılır.
Kalsin liç prosesinin geliştirilmesi, 2013-2014 yılları arasında Finlandiya’nın batı kıyısında bulunan Pori’deki Outotec Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Tesisin inşaat çalışmaları 2015’in başlarında başlamış ve ilk kalsin liç tesisi ekipmanları 2016’nın başlarında kurulmuştur. Mart 2018’de kurulum fazı devam ederken eş zamanlı olarak kuru devreye alma çalışmaları başlatılmıştır. Islak devreye alma çalışmaları Eylül 2018’de başlamış olup, 2019’un ilk yarısında tesiste kapasite artırım fazına geçilmiştir. 2019’un üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle tesis dizayn kapasitesine ulaşılmış ve ürün kalitesi tasarım değerlerine erişmiştir. Metal üretim dizayn değerleri yıllık bazda 1990 ton katot bakır, 3100 ton kobalt içeren kobalt karbonat keki ve 860 ton çinko içeren çinko karbonat keki düzeylerindedir.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.