Türkiye’nin tek izabe bakır tesisini Samsun’da işleten ve buraya yeni yatırımlar yapan Eti Bakır bir yandan da bölgedeki tarihin gün yüzüne çıkarılması için İkiztepe’deki arkeolojik kazıları destekliyor.

Eti Bakır bir yandan üretime yönelik yatırımlar gerçekleştirirken bir yandan da bölgede tarihin gün ışığına çıkarılması için yapılan arkeolojik kazılara destek oluyor. İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığı İkiztepe’de üçüncü nesil kazı çalışmaları Eti Bakır’ın desteğiyle Samsun’da devam ediyor. Karadeniz’in ve Anadolu’nun köklü tarihine ışık tutan kazıdaki bulgular, İkiztepe’nin bundan yüzlerce yıl önce çok önemli bir dokumacılık merkezi olduğuna işaret ederken, bölgenin tarih öncesi çağlarda dahi “bakırın merkezleri” arasında konumlandığını ortaya koyuyor.

Akşam Gazetesi’nde yer alan Serdar Sağlam imzalı habere göre kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, “6.000 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarılması, Anadolu’nun kültürel hazinesinin ve dünya medeniyetindeki konumunun daha iyi anlaşılması açısından son derece anlamlı. 1974’ten bu yana İstanbul Üniversitesi tarafından devam eden çalışmalarda bulunan 5 binin üzerinde tezgâh ağırlığı İkiztepe’nin önemli bir tekstil ve dokumacılık merkezi olduğunu gösterirken, mezarlarda bulunan bakır eşyalar da İkiztepeliler’in metali kullanmak konusunda oldukça önemli teknik bilgiye ve ustalığa sahip olduğunu ortaya koyuyor. İkiztepe’de ortaya çıkarılan pişmiş toprak, kemik ve taş eserlerin Karadeniz’e özgü ahşap mimari, tekstil dokumacılığı ve metal kullanımının izlerini yansıttığını da ekleyebiliriz.” diye konuştu.

Kazı çalışmalarında bulunan tüm eser ve buluntular Bafra Müzesi’nde sergileniyor. Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Samsun’un hâlâ keşfedilmemiş bir kültürel miras hazinesi olduğunu vurgularken, “Bu mirasın merkezi ise Bafra ilçemizde bulunan İkiztepe Yerleşkesi” diye konuştu. Çıkarılan 12 bin 500 buluntu var; bunların çoğu Bafra Müzesi’nde bulunuyor.

Samsun’da madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’deki tek izabe tesisin sahibi olan Eti Bakır, mevcut tesisi geliştirmek için de 300 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştiriyor. Şirket hem hammadde alışverişini hızlandırmak için tesisin kıyısına yeni bir liman inşa ediyor hem gübre üretimini artıracak ilave bir tesis inşa ediyor.

Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz, yapılan yatırımlarla tesisin hem kapasitesinin arttığını hem de ürün kalitesinin geliştiğini ifade ederek, “Tabiri caizse daha önce inek satarken şimdi döner satıyorum” benzetmesinde bulundu. 2004’ten bu yana tüm Eti Bakır’ın üretim hacmi yüzde 100 artarak 80 bin tona ulaştı. Ürünün saflık derecesi de bu süreçte yüzde 99.997 düzeyine yükseltildi. Bu sayede tesisten çıkan ürün doğrudan üretimde kullanılabilecek düzeye geldi. 2004’te Cengiz Holding şirketleri arasına katılan Eti Bakır’a 18 yılda 635 milyon dolarlık yatırım ve iyileştirme çalışmalarının yapıldı. Eti Bakır, her yıl cari açığın azaltılmasına 750 milyon dolarlık katkı sağlıyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTermik Santralde Görev Alan Kadınların Başarısı Hemcinslerine Örnek Oluyor
Sonraki İçerikDünya’nın En Büyük Enerji Krizine Çözüm Türk Bor’u Olabilir mi?