madencilik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılı hakkında sektörde meydana gelen önemli olayları değerlendirirken önümüzdeki yıl yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

Salgının ilk dönemlerinde dezenfektanlara talebin arttığını anımsatan Dönmez, Eti Maden bünyesinde Ar-Ge’si yürütülen bordan hijyen ürünleri serisinin çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

AA’ya yaptığı açıklamada, BOREL ve BORTAM ürünleriyle el, ortam hijyeninin sağlandığını söyleyen Dönmez, yıl sonuna doğru da BORON bulaşık temizlik ürünlerinin piyasadaki yerini aldığını aktardı.

2020 yılının sonlarında, Türkiye’nin bor cevherini lityuma dönüştüren Eti Maden Lityum Üretim Tesisi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla devreye alındığına dikkati çeken Dönmez, “Yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. MTA bünyesinde görevleri sadece nadir toprak elementi (NTE) olan bir ekip kurduk. Cevher zenginleştirme, metalürji, kimya ve analiz konularında uzman ekibin çalışmalarıyla 7 nadir toprak elementini laboratuvar ortamında ürettik. İlerleyen zamanlarda pilot veya endüstriyel çapta tesis kurularak NTE elementlerinin ‘uç ürün’ olarak üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yine MTA eliyle bu sene Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın (TÜVEK) temelinin atıldığını vurgulayan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Madenciliğimizin hafızası olacak TÜVEK’de tüm jeolojik örneklere ait analiz ve bilgileri modern arşiv ve bilgisayar ortamında saklayacağız. Ülkemizde maden arayan yerli ve yabancı kurumların yaptıkları sondajlardan temsili numuneler alarak Karot Bilgi Bankamızda kaydını tutacağız. Bu sene madenlerimizin işlenmesi için çalışmalarımızı sürdürdük. 2 bin 41 maden sahasını ihale ettik. Uç ürüne yönelik tesis şartlı 11 maden sahamızın ihalesini tamamladık. Yer altı kömür işletmelerimize 200 milyon liralık destek verdik. 900 bin metre sondaj yaptık ve havadan jeofizik araştırmalar projemiz kapsamında bu yıl 436 bin kilometrekare uçuş gerçekleştirdik. 2020’deki başarılarımız 2021’e büyük umutlarla girmemizi sağlıyor. Enerji ve tabii kaynaklar alanındaki her bir yatırım, her bir proje, her bir tesis Türkiye’nin geleceği için hayati öneme sahip. Bu bilinçle, enerjimizi bu yıl da yüksek tutarak milletimiz için gece gündüz durmadan çalışmaya devam edeceğiz.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKoza Altın, Karapınar Projesi’nde Fizibilite Çalışmalarını Tamamladı
Sonraki İçerikİMİB Başkanı Aydın Dinçer: “2021’e Çok Daha İyi Bir Hikayeyle Gireceğiz”