İletişim, iletiyi veren ile alan arasında oluşan ilişki içerisinde, paylaşımla bilgiyi temel alan ve çift yönlü yararlanım sağlayan bir akış sürecidir. İletişimin temelini oluşturan algı ise duyu organlarımızca bize ulaşan görsel, sözel, işitsel, tatsal ve dokunsal bilgilerin yapılandırılması ve anlamlandırılması işlemidir. Geleneksel iletişim yöntemleriyle algılanmasını hedeflediğimiz haberlerimizi, yazılarımızı veya iletmek istediğimiz mesajlarımızı doğru şekilde karşı tarafa aktarmak konusunda zaman zaman yetersiz kalabilmekteyiz. İletişimin güçsüz olması, algıda yanılsama ve düşünceleri unutabilme gibi olasılıkları da beraberinde getirmektedir.
Görsel iletişim tasarımı, teknoloji ve yaratıcılık ile tasarımı birleştirerek iletişim kurmamızı sağlamaktadır. Birden fazla duyuya hitap edebilen, hedef kitle ile en karmaşık ve teknik konularda, doğru iletişim kurma konusunda, kendisini ispatlamış güçlü bir yöntem olarak yanımızdadır. Günümüzde dijital iletişimin yaygınlaşmasıyla beraber oluşturulan platformlar haberleşme, sunum, toplantı, eğitim gibi birçok konuya ev sahipliği yapmaktadır. Görsel iletişim tasarımı, teknolojinin de olanaklarıyla söz konusu platformlarda insanların zihinlerindeki kavram ve fikirleri açığa çıkarmak, onları paylaşmak ve değerlendirmek için yapı taşı durumundadır.
Madenler, ülkelerin kalkınma ve ekonomik gelişiminde merkezi öneme sahiptir. Diğer birçok alana göre sorumluluğu ve gerekliliği en üst seviyede bulunan sektör olarak da listenin ilk sırasında yer almaktadır. Maden sektörü, tüm faaliyetlerine ilişkin kendisini gerek topluma gerekse hükümet yetkililerine detaylıca izah etmesi gereken bir konumdadır. Madenlerin toplumsal, ekonomik ve çevresel bakımdan sürdürülebilir olması hayati önem taşımakta olup, gelişen teknolojinin de yardımıyla kendisini daha anlaşılabilir bir şekilde ifade etmesi, görsel iletişim tasarımın gücüyle mümkün olmaktadır.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 94. sayı 44. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.