Ciner Grubu’nun Türkiye’yi alanında dünya lideri konuma yükselten Kazan Trona tesisinin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tesisin açılışında gerçekleştirdiği konuşmada yatırımın önemine vurgu yaparken şu ifadeleri kullandı: “Bu tesis hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içerisinde barındırıyor. Maliyeti 1,5 milyar dolar olan tesisin 2200 kişiyi istihdam edecek olması iftihar verici bir tablodur. İhracatın her kuruşu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır. Ülkemiz, dünya soda külü ihtiyacının onda birini, Avrupa’nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir.

Ciner Grubu Amerika’da da bu alanda yatırım yapıyor. Burada camdan deterjana ve hayvan yemine kadar çok geniş kullanım yelpazesi olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Kahramankazan, Sincan, Beypazarı bölgesi bu ürünün ham maddesinin olduğu bir yerdir.

Tesisin, ülkemize, milletimize Ciner Grubu’na hayırlı olmasını diliyorum. İnşasında emeği geçen Çinli dostlarımız başta olmak üzere herkesi tebrik ediyorum.“

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da tesisin açılışında bir konuşma gerçekleştirirken açıklamalarının satır başları ise şöyle oldu: “2017 yılı madencilik alanında yapısal dönüşümleri hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Jeokimya haritalarının 18 paftasının 14’ünü yıl sonu itibarıyla bitirdik. Kalan 4 paftayı da bitirip Türkiye jeokimya haritasının da tamamının resmini çekmiş olacağız. İnsan odaklı, bilim odaklı madencilik stratejimiz içerisinde risk analizini başlattık.Maden alanında çok önem verdiğimiz yeni ihale modelinin de altyapısını tamamladık.

Tıpkı bu tesis gibi yeni dönemde cari açığımızı artıran eksikliklere son verme noktasında kritik adımlar atıyoruz. Ortaklık ya da kar paylaşımı modeli ile birlikte yeni bir ihale modeli gerçekleştireceğiz. 2018 yılı madenciliğin yükseldiği bir yıl olacak inşallah.”

Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, Kazan Soda yatırımı ile Ciner Grubu’nun dünyanın en büyük soda külü üreticisi olduğunu ifade ederken sözlerine şöyle devam etti: “1996-1997 yıllarında bu yatırıma başladığımızda elimizdeki veriler şunlardı: 80’li yıllarda Beypazarı trona (soda) sahası için yapılan çalışmalarda dünyanın önde gelen yabancı şirketlerine yaptırılan fizibilite çalışmalarında bu madenin çıkarılmasının mümkün olmadığı raporlanmış ve çalışmalara yüklü miktarda danışmanlık ücretleri ödenmiştir. Çeşitli kuruluşların arşivlerinde bu kayıtlar bulunmaktadır.

Değerli ortağımız Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile kurulan şirketle risk alarak dünyanın hiçbir yerinde trona madenlerinde uygulanmamış bir metod olan solüsyon madenciliği yatırımı kararı aldık. Ayrıca bu metodun patentini de bütün dünyada alarak bu işe başladık. Üretimi mümkün olmayacak şekilde raporlanmış Beypazarı Trona Madeni’nin yatırımı, 2004 yılında yapılan hukuki düzenlemelerle başlamış, 2009 yılında üretime geçirilerek bugüne kadar ülkemize 100 milyonlarca dolar döviz kazandırmıştır.

Bugün Eti Soda şirketi hem üretim yönünde hem kamu-özel sektör ortaklığında Türkiye’de ve dünyada örnek ortaklık olarak literatürde yer almış, herkesin takdirini kazanmıştır.

Yine Kazan Soda Trona Madeni yatakları, dünyanın en büyük ve en eski madencilik şirketlerinden birisinin mülkiyetinde 15 yıldan fazla bir süre kalmış, firma 2010 yılında şirketi grubumuza satmıştır.

5 yıl süren bürokratik izin ve finansman çalışmalarından sonra 2015 yılının başında inşaatına başladığımız bu tesisi 2,5 yıl gibi kısa bir sürede faaliyete geçirmiş bulunmaktayız.

Kazan Soda ve Beypazarı Soda Külü tesislerimizde üretilen soda külü bütün dünyaya ihraç edilerek ülkemize 800 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Önemli nokta; bu 800 milyon dolar ihracat yapılırken 1 dolar ithalat girdimiz yoktur.

Ankara’nın en büyük istihdamını sağlayan grubumuz bugün Ankara kadrosunda 5 bin 500 kişiyi çalıştırmaktadır. Bunlara dışarıdan alınan hizmetler ve çalışanlar dahil değildir. Bu hizmetlerde çalışanları da sayarsak 10 bin kişiden fazla insana iş sağlamaktayız.

Kazan Soda ve Eti Soda tesisleri çevreci bir yatırımdır. Kazan Soda tesislerinde önümüzdeki yıllarda arıcılığı geliştirmek için yatırımlarımız başlamış, bölge insanlarını teşvik edecek altyapı çalışmalarımız için tesis etrafına 100 bin fidan dikilmiştir. Ayrıca çeşitli bitkilerle zenginleştirilmiş ortamda arıcılık faaliyetleri geliştirilerek çok yakın zamanda 1 milyon fidan dikimi tamamlanacaktır.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKirazlı Projesine 2018 için 100 Milyon Dolarlık Bütçe Ayrıldı
Sonraki İçerikKoza Altın, Ovacık Madeni 3. Atık Depolama Tesisi İçin Geçici Faaliyet Belgesi Aldığını Duyurdu