Avrupa’nın en büyük altın madeni olan ve Uşak il sınırları içerisinde yer alan Tüprag Kışladağ Altın Madeni, operasyonlarında teknolojinin tüm olanaklarından faydalanırken ülkemizde ilkleri gerçekleştirmesiyle de adından söz ettiriyor.
Tüprag olarak önceliğinin “Önce insan ve çevre” olduğunu her fırsatta dile getiren ve bu mottoya yönelik çalışmalarıyla da bunu ispatlayan Tüprag Kışladağ Altın Madeni, açık ocak içerisinde yer alan trafiği güvenli hale getirmek adına kurulan “Kaza Önleme Sistemi” ile Kuvars Makina’nın distribütörlüğünde Zyfra/Minetec Smart Mining ile iş birliğine gitti.
Tüprag Kışladağ Altın Madeni’nde kurulan kaza önleme sistemi (Collosion Avoidance System – CAS), makine operatörlerine ve ilgili donanıma sahip yayalara uyarı, bildirim göndererek kaza olmadan önce alınması gereken önlemler konusunda yöneticileri uyarmak için geliştirilmiş sistemler olarak ön plana çıkıyor.
Madende kullanılan mobil ekipmanların büyüklükleri nedeniyle kör noktalarının fazla olması kazalara zemin hazırlayabiliyor. Operatörlerin, makine çevresindeki yayaları, araçları ve makinaları fark etmesi için de kaza önleme sistemi güvenle kullanılabiliyor. CAS sistemiyle operatörlerin farkındalığı arttırılırken tespit etme sistemi sayesinde operatöre sesli ve görsel uyarılar vererek temas yaşanmadan önce önlem alınmasına destek
oluyor.
Kuvars Makina ile birlikte Madencilik Türkiye dergisi olarak yerinde gözlemlediğimiz çalışmanın detaylarını, Tüprag Kışladağ Altın Madeni Kıdemli İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Deniz Ural’dan dinledik. Ural, Tüprag Kışladağ Altın Madeni’nin İSG konusunda görüşlerini bizimle paylaşırken, “Tüprag olarak Kışladağ Altın Madeni’nde ‘Önce insan ve çevre’ olgusu şirketin olmazsa olmazıdır. İşletmede İSG konusunu sürekli olarak geliştirebilmek, uygulamalarımızı sürekli olarak iyileştirebilmek için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Tabi ki bunları üst yönetimin ve Eldorado Gold’un destekleriyle yapabilmemiz söz konusu oluyor. Çünkü takdir ederseniz bunun çok ciddi finansal boyutları da ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 102. sayı 38. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.