Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) arasında, Türkiye leonardit kaynakları/potansiyeli ile kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadele alanlarında işbirliği ve ortak çalışma imkanlarının ortaya çıkarılması/değerlendirilmesi, diğer potansiyel alanların taranması, muhtemel proje ve hizmetlerin oluşturulması/yürütülmesi hususlarında 30 Mart 2021 tarihinde “Türkiye leonardit kaynakları/potansiyeli ile kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadelede kullanımı” iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında, ülkemiz tarımında çölleşme ve erozyonla mücadele ekseninde, toprak düzenleme ve iyileştirme potansiyeline sahip leonardit kaynak/rezervlerinin araştırılması, literatür ve envanter derlenmesi, TKİ ve Ülkedeki diğer büyük leonardit sahalarında etüt, örnekleme ve rezerv çalışmaları yapılması, test ve analiz hizmetleri alanında bilgi, hizmet, teknolojik bilgi ve süreçler geliştirilerek, ülke Ekonomisine azami katkı sağlanması, çölleşme ve erozyonla mücadele, bozulan, çölleşen ve/veya erozyona uğrayan toprakların en aza indirilmesi ve mümkün olanlarının geri kazanımı bilincinin oluşturulması amaçlanıyor.

Yine protokol kapsamında, üç kurumun faaliyet gösterdiği alanlarda, leonardit, sıvı ve katı hümik asit, çölleşme ve erozyonla mücadele ekseninde, toprak düzenleme ve iyileştirme potansiyeline sahip leonardit kaynak/rezervlerinin araştırılması başta olmak üzere, taraflarca ortaklaşa belirlenecek araştırma, etüt ve teknoloji geliştirme konularında projeler de yürütülecektir. Ayrıca bu araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında üniversite veya benzeri araştırmacı kurum ve kuruluşlarla iş birliği de yapılabilecek.

Bunun yanında, protokol kapsamında kurumlar arası bilimsel kapasitenin artırılması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, kurumların ihtiyaçlarının ortak akıl platformunda karşılanması gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak “Türkiye leonardit kaynakları/potansiyeli ile kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadelede kullanımı” çalışmaları da gerçekleştirilecek.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTürkiye Yatırım Çekiciliği Açısından 77 Lokasyon Arasında 14. Sırada Yer Aldı
Sonraki İçerikSSR Mining Çöpler Projesindeki Güncel Rezerv ve Kaynak Miktarlarını Paylaştı