Türkiye Madenciler Derneği tarafından organize edilen ve ikincisi düzenlenen Maden Kurtarma Yarışması 20 Eylül tarihinde Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni’nde başladı. Yarışmaya 100 kişiden oluşan 10 takım katılırken yarışma 23 Eylül 2022 tarihinde sona erecek.
Yeni teknoloji kurtarma ekipmanları ve tekniklerinin sergileneceği yarışmada, maden arama-kurtarma ekipleri yer altı- yer üstü, araç kazalarına müdahale ve ilk yardım, takım yetkinlikleri ve kimyasal olaylara müdahale olmak üzere beş farklı kategoride performans sergileyecek.
Yarışmanın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, madenlerin birçok yararı olduğu gibi riskleri de bulunduğuna dikkat çekerek, “Günümüzde en tehlikeli olan mesleklerden biri de madencilik. Dünya nüfusunun yaklaşık yüze 1’i maden sektöründe çalışmasına rağmen gerçekleşen iş kazalarının yaklaşık yüzde 8,5’i maden, özellikle kömür sektöründe gerçekleşiyor. Bu oranın çok yüksek olmasının yanı sıra 2017 yılından beri madenlerde gerçekleşen iş kazalarında göze çarpan bir düşüş yaşandı.” dedi.
Tedbirli olmanın ve arama-kurtarma pratikleri yapmanın hayati derecede önemli olduğunu dile getiren Kalaycı, “Madencilikte hiçbir zaman taviz vermediğimiz iki kırmızı çizgimiz var; iş sağlığı ve güvenliği ile çevre. Madenlere talep arttıkça gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse de çevresel riskler artacaktır. Bu riskleri yönetmek ve madenciliği hak ettiği pozisyona taşımak için çalışıyoruz. Bu amaçla maden sahalarımızın denetimlerini az riskli, riskli ve çok riskli olmak üzere 3 sınıfa ayırdık. Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerimizi yılda en az iki ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az dört kez denetliyoruz. Gerek duyulan her türlü aksiyonu da en iyi şekilde alıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kalaycı, maden sahalarının denetimlerini az riskli, riskli ve çok riskli olmak üzere 3 sınıfa ayırdıklarını açıklarken risk gruplarına göre madenlerin denetlendiğini ifade etti. Kalaycı sözlerine şöyle devam etti: “Az riskli gruptaki madenlerin yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerin ise yılda en az iki ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az dört kez denetliyoruz. Gerek duyulan her türlü aksiyonu en iyi şekilde alıyoruz.” diye konuştu.
Maden kurtarma ekiplerinin, maden kazalarında olduğu kadar doğal afet ve endüstriyel kazalara müdahale ettiklerinin altını çizen Kalaycı, “1999 depreminde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 1564 maden işçisi ve 74 mühendisi Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da kurtarma çalışmalarına katılarak büyük yararlılıklar göstermişlerdir. Yine ekiplerimiz, 2011’de yaşanan Erciş depreminden sonra arama ve kurtarma faaliyetlerine aktif bir şekilde katılmış ve uzun süren saatler sonrasında enkaz altından iki kişiyi canlı olarak kurtarabilmişlerdir. Bu anlamda baktığımızda bu organizasyon, sadece madencilik sektörü için değil, tüm endüstriyel sektörler ve doğal afetlerde gerçekleşebilecek kazalarda hayati önem taşıyan değerli arama-kurtarma ekiplerimiz için önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşması ve bilincin arttırılması yönünde önemli kararlar ve tedbirler alındığını belirten Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu da “İşte bu çalışmalar ışığında dünyada birçok ülkede yapılan Maden Kurtarma Yarışması’nın ülkemizde de yapılması fikri oluştu. Bu doğrultuda ilk yarışmamızı 2019 yılında TÜPRAG Madenciliğin ev sahipliğinde Efemçukuru Altın Madeni’nde gerçekleştirdik. 5 ekibin katıldığı yarışmamız sektörde büyük yankı uyandırdı. Bu yıl yapabildiğimiz 2. Maden Kurtarma Yarışmasına ise 10 maden kurtarma ekibi katılıyor. 9 kuruluş ise gözlemci olarak aramızda bulunuyor. Bu etkinliği ‘yarışma’ olarak adlandırsak da aslında bu bir yarışma değil. Bu etkinliğin kazananı tüm ekiplerdir, madencilik sektörüdür, ülkemizdir. Bu yarışmanın temel hedefi; ekiplerin birbiri ile tanışmasını sağlamak, dayanışma ruhunu yaratmak, bilgi ve tecrübe paylaşımıdır. Acil bir durumda tek bir ekipmişçesine ortak operasyon yapabilmenin altyapısını hazırlamaktır.” dedi.
Anagold Madencilik, Çayeli Bakır İşletmeleri, Demir Export, ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler, Koza Altın İşletmeleri, Lidya Madencilik, Polyak Eynez, Türkiye Kömür İşletmeleri, TÜMAD, Tüprag Efemçukuru Altın Madeni şirketleri organizasyona yarışmacı olarak katıldı.
Ayrıca, Acacia Maden İşletmeleri, Dedeman Madencilik, Dimin Madencilik, Eti Bakır, Eti Krom, Gübretaş Maden Yatırımları, Gümüştaş Madencilik, Limak Çimento ve Öksüt Madencilik yarışmada gözlemci olarak yer alırken etkinlik kapsamında, Türkiye madenciliğinde arama ve kurtarma konularında yüksek bilinç oluşturulması ve ekiplerin afetlere müdahale kabiliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.