Seramik sektörü Türkiye’de hızla büyüyen ve yeni yatırımlarla Avrupa’ya ihracatta ilk sıralara yerleşen bir sektör olup ülkemize önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Seramik üretiminin temelini oluşturan ve madencilik sektörünün çıktıları olan ham maddelerin sürdürülebilirliği ve kalitesi sektörün en önemli konularından birisidir. Doğrudan ocaktan çıkarıldığı şekilde kullanılabildiği gibi işlenerek daha kararlı özelliklerde ham maddelerin kullanımı da mümkün olup yüksek katma değer oluşturabilmektedir.

Son yıllarda yaşanan enerji krizi, savaş, küresel ısınma gibi problemlerden dolayı ham madde tedariğinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ham madde firmaları bu çerçevede acil çözümler arayarak yeni ve alternatif ham maddelerin seramik sektöründe kullanılabilirliği konusunda çalışmalara başlamıştır. Fakat hızlı üretim koşullarında, sipariş yetiştirmek için zamanla yarışan üreticilerin yeni ham madde denemeleri zaman almakta ya da bu dinamik içerisinde yapılması gereken kritik çalışmalar layığınca yapılamamaktadır. Bu noktada Seramik Araştırma Merkezi (SAM)’ne çok önemli görevler düşmekte olup altyapı ve insan kaynağı ile firmaların Ar-Ge faaliyetlerine destek olmak, acil ve kısa süreli projelerle ham madde tedarikçilerinin her türlü sorunlarına çözüm üretmek bu görevler arasında en önde gelenleridir.

SAM’ın Madencilik Firmalarına Sağlayabileceği Faydalar

SAM’ın bu konuda yapabileceği en basit destek ham maddelerin kimyasal, mineralojik analizleri, tane şekli ve boyutu, ısıl davranışları gibi teknolojik karakterlerini ortaya koyarak sektör açısından tüm istenilen özelliklerinin belirlenmesidir. Firmalar bu hizmeti pek çok yerden alabilirler, ancak ham madde analizlerinin yapılması ilgili cihazların varlığının yanı sıra üst düzey tecrübe ve bilgi birikimi gerektirdiğini de unutmamak gerekir. Özellikle kantitatif analizlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygun yapılıp yapılmadığı, analiz sonuçlarının yurt dışında da kabul görmesi can alıcı konulardan bir tanesidir.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 44-46. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikLiya Test Olarak En Hızlı ve Kaliteli Hizmeti Sunuyoruz
Sonraki İçerikCTC Madencilikten Stratejik Yatırım