Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar bileşeni altında İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi (IOHS) hibe programı kapsamında “Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Artırılması” projesi hakkında bilgilendirme bulundu.

Yapılan bilgilendirmede; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programının, sözleşme makamı olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütüldüğü ve izlendiği belirtilirken programın operasyon faydalanıcısının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, hibe faydalanıcısının ise Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) olduğu aktarıldı.

“Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Artırılması” projesi 3 Mart 2021 tarihinde fiilen başlarken toplam bütçesi 205.283,52 avro olup, bu tutarın 29.725,05 avroluk kısmı MASİS‘in eş finansman katkısı olarak duyuruldu.

Maden Sanayii İşverenler Sendikası’nın (MASİS) hazırlamış olduğu “Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Artırılması” projesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ), Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) ve Çek Madenciler Derneği (CDT) tarafından da destekleniyor.

Proje ile Türkiye’deki yer altı kömür ocaklarından alınan numunelerin, kendiliğinden yanma testlerine tabii tutularak, sonuçlarının, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının izlenebilirliği için kullanılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, farkındalık çalıştayı, bilgi paylaşım semineri, kömür madenlerinde çalışanlar için isg eğitimi, rehber kitapçık yayınlama, erken uyarı sistemlerinin kurulmasına yönelik çalışmalar, mevzuat değişikliği teklifinin oluşturulması ve iyi örneklerin görülmesi için yurt dışı teknik çalışma ziyareti (Çek Cumhuriyeti Ostrava Yer Altı Kömür Ocakları) de gerçekleştirilecek.

Projenin ana hedefi, Türkiye’deki yer altı kömür madenlerinden alınacak numunelerle, havza ve yatak bazında kömürlerin kendiliğinden yanma testlerine tabii tutulup, sonuçlarına göre İSG yaklaşımlarına gitmek olarak açıklandı. Bu arada, çalıştay, seminer ve 6 lokasyonda çalışanlara yönelik eğitim faaliyeti gerçekleştirilecek, konu ile ilgili bir kitap yayınlanacak. MAPEG, TKİ, KÖMÜRDER ve MASİS uzmanlarından oluşacak 10 kişilik teknik ekip, Çek Cumhuriyeti Ostrava yer altı kömür madenlerinde konu ile ilgili tetkik ziyareti yapacaklardır. Projenin koordinatörlüğünü Nevzat Kavaklı gerçekleştirirken teknik uzman olarak Halim Demirkan görev alacak.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 93. Sayısı Çıktı
Sonraki İçerikTürkiye ve Kırgızistan Madencilik Alanında İşbirliğini Arttıracak