Ülkemizde madencilik sektörünün öncü firmalarından olan ve gerçekleştirdikleri başarılı madencilik operasyonlarıyla Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan, üretimde insana ve çevreye saygılı bir anlayışı kendisine ilke edinmiş Tüprag Metal Madencilik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ile Tüprag’ın çalışmaları ve ülkemiz altın madenciliği üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

2006 yılında üretime başlayan ve Avrupa’nın en büyük altın madeni yataklarından biri olan Uşak yakınlarındaki Kışladağ Altın Madeni, her yıl 12,5 ton altın üretim kapasitesine sahip örnek bir altın madeni olarak faaliyetine devam etmektedir. İşletmede, çoğunluğu yöre insanından oluşmak üzere yaklaşık 1.500 kişilik bir istihdam söz konusudur.

İzmir ilinde bulunan Efemçukuru Altın Madeni ise damar tipi bir cevherleşme içerisinde, yaklaşık 500 çalışanı ile birlikte her yıl 600.000 ton cevher işlenerek yılda yaklaşık 3 ton altın üreten bir maden işletmesi olarak hayatına devam etmektedir.

Tüprag bugüne kadar, 1,6 milyar ABD dolarını aşan yatırım tutarı ile faaliyete geçirdiği işletmeler sayesinde, doğrudan ve dolaylı vergiler, devlet hakları, orman payları, orman ve hazine arazileri yıllık kira bedelleri dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyar TL düzeyinde kaynak yaratarak ülke ekonomisine önemli düzeyde katkı sağlamıştır.

Ülkemizde iki işletmesi bulunan Tüprag’ın üçüncü bir işletmeyi ülkemizde hayata geçirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Yılmaz, “Kanada merkezli Eldorado Gold grubu içerisinde jeolojik potansiyel, kaliteli insan kaynağı ve işletme standartları anlamında ortaya koyduğumuz performans açısından bakıldığında en güvenilir ülke Türkiye’dir diyebiliriz. Eldorado Gold Türkiye’de üçüncü bir madeni açmak yönünde kararlı ve istekli.” dedi.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 113. sayı 70-74. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikCumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Maden Sektörü İle Bir Araya Geldi
Sonraki İçerik2022 Dünya Altın Üretiminde İlk 10 Maden
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi