Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) son yıllarda yaptığı sondajlar ile önemli keşiflere imza attı. MTA tarafından gerçekleştirilen sondaj çalışmaları sonucunda altın, bakır, demir, uranyum, kömür ve çeşitli endüstriyel hammaddelerle ilgili kaynaklar ülkemize kazandırılırken bunlar arasında yer alan nadir toprak elementleri, altın ve uranyum keşifleri stratejik keşifler olarak değerlendirildi.

2020 yılında gerçekleştirilen 42 tonluk altın üretimi ile ülkemiz kendi rekorunu kırmış ve altın üretim kapasitesini 5 yıl içerisinde 100 tona çıkarma hedefini duyurmuştu. Buna paralel olarak altın arama faaliyetlerine devam eden MTA’nın çalışmaları sonucu son beş yılda 292 ton altın keşfi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Milliyet’te yer alan haberde uranyum arama çalışmalarının son on yılda hız kazandığı vurgulanırken ülkemizdeki uranyum arama çalışmaları kapsamında 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj çalışması gerçekleştirildiği belirtildi. Bu çalışmalar sonucunda ülkemizdeki uranyum kaynağı miktarının %283’lük artışla 11 bin 304 tondan 32 bin 35 tona çıkarıldığı not edildi. Ülkemizdeki en büyük uranyum kaynağının ise 22 bin ton ile Nevşehir’de bulunduğu kayıtlara geçti.

Ayrıca son yıllarda MTA tarafından gerçekleştirilen arama çalışmaları sonucunda 4 milyar ton linyit, 2,52 milyon ton metal eşdeğeri bakır, 235 bin ton nadir toprak elementi, 864 bin ton metal eşdeğeri titanyum keşfi gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikDerrick: Atığınızdaki Değerli Ürünü Geri Kazanın
Sonraki İçerikKızıltepe Altın Madeni 2021 Yılının ilk Altı Ayında 7,941 ons Altın Üretimi Gerçekleştirdi