Ülkemizin lider sondaj şirketlerinden Ortadoğu Sondaj, dünya genelinde karotlu sondaj yapan müteahhitler arasında gerçekleştirilen sıralamada 190.000 metrenin üzerindeki metrajıyla 15. sırada yer aldı. Coring Magazine tarafından yapılan araştırmada karotlu sondaj müteahhitleri toplam metrajlarına göre sınıflandırılırken aynı şirketlerin diğer türde sondaj hizmetlerinin de olduğuna ancak yapılan araştırmaya bunların katılmadığına dikkat çekildi.

Ortadoğu Sondaj Genel Müdürü Ahmet Zeki Topdemir’in sıralamada yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirirken Madencilik Türkiye dergisine şu açıklamalarda bulundu:

“Pandeminin iki yıl boyunca dünya üzerinde yaşattığı özellikle ticaret alanındaki olumsuzluklar ülkemizde de etkisini gösterdi. Bu dönemde şirket olarak insan kaynaklarımızda azaltma yapmayarak kadromuzu korumak için çaba gösterdik. Çalışma ve sağlık şartlarındaki tüm kısıtlamalara karşın insan sağlığına büyük önem vererek gerekli önlemleri aldık ve küçülmek yerine madencilik sektörüne hizmet etmeye devam ettik.

Ekonomik olarak maliyetlerimizde oluşan baskılara rağmen pandemi döneminde hız kesmeme kararı almamız 2022 yılında bizlerin doğru karar verdiğini gösterdi. 2022 yılında özellikle metal madenciliğinden gelen taleplerle çok yoğun bir döneme girdik. Hedefimiz ve beklentimiz bu yıl toplam 250.000 metre karotlu sondaj işini tamamlamaktır. Bu doğrultuda hedeflerimize ulaşmak ve sektöre kaliteli hizmet vermek amacıyla yatımlarımız devam ediyor. Ankara Başkent OSB’de bulunan sondaj makinesi ekipmanı üretim tesisimizin kapasitesini iki katına çıkarmak amacıyla inşaat çalışmalarımız sürmektedir”.

Diğer taraftan araştırmada; Covid-19 pandemisi ile birlikte uygulanan kısıtlamalar ile azalan metrajların, kısıtlamaların kaldırılması ve artan emtia fiyatları doğrultusunda yeniden arttığı aktarıldı. S&P verilerine göre pandemi ile birlikte küresel maden arama bütçesi 2020 için 8,3 milyar dolara gerilerken bu rakam 2021’de yüzde 35 artışla 11,35 milyar dolara yükseldi. 2021’de yaşanan artışla bazı şirketler 2020 öncesindeki en yüksek metraj rakamlarını bile geride bırakırken, bazıları da yeni derinlik rekorları kırdı.

Elde edilen gelirlerin ve karların da arttığı 2021’de şirketler filo genişletme ve modernizasyona yöneldi. Ayrıca otonom sondaj kulelerinin, yapay zeka kullanımının ve bulut tabanlı çözümlerin de bu dönemde gelişmesi dikkate değer bir durum olarak gösterildi.

Tüm bu gelişmelere rağmen 2021 yılı zorlukları da beraberinde getirdi. Personel yetersizliği en önde dikkat çekerken tedarik zinciri sorunları devam etti ve ekipman üretimindeki gecikmeler de zorluk olarak şirketlerin karşına çıktı.

Genel olarak 2022 yılının da 2021 gibi olumlu geçmesinin beklendiği araştırmada artan akaryakıt fiyatlarının ve enflasyonun yılın ikinci yarısındaki sonuçlarda belirsizliğe işaret ettiği aktarıldı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAriana Resources Kızıltepe Madeni Yarıyıl Üretim Sonuçlarını Açıkladı
Sonraki İçerikEti Elektrometalürji Muğla’daki Krom Konsantre Tesisini Yeni Sahaya Taşıyacak