Otomotiv sektörünün hızla elektrikli/bataryalı araç üretimine yönelmelerinin ardından ortaya çıkan ve çıkması olası olan batarya hammadde sıkıntılarını bertaraf etmek amacıyla otomobil üreticisi firmalar madencilik faaliyetlerine yöneldi.

Elektrikli araçların bataryalarında kullanılan başta lityum, nikel ve kobalta erişim konusunda duyulan endişe halihazırdaki tüketicileri üretici olma yoluna itiyor. Ford, General Motors, Renault, Volkswagen’in de aralarında bulunduğu pek çok otomotiv üreticisinin dünyanın çeşitli yörelerinde maden üreticisi firmalara doğrudan ortak oldukları görülmeye başlandı. Benzinli araçlar için onlarca yıldır oluşturulmuş olandan çok daha farklı bir tedarik zinciri gerektiren elektrikli otomobillerin üreticileri bu yolla hammaddeyi ucuza temin etmeyi sağlarken üretim standartlarının sağlanması konusunda da sürecin içinde yer alıyorlar.

Otomobil üreticilerinin başlarda lityum madenlerine yaptıkları yatırımlar dikkat çekerken son dönemde kobalt ve nikele de girdikleri görülmeye başlandı. İlerleyen yıllarda ise beklenti bakır madenciliğine de yatırım yapılması yönünde… Uluslararası Bakır Birliği’ne göre içten yanmalı bir araçta 23 kilogram bakır kullanılırken standart bir elektrikli araçta kullanılan bakır miktarı 83 kilograma çıkıyor.

Diğer taraftan süreç sadece madencilik değil metalürji konusunda da genişliyor. Örneğin General Motors, Aralık ayı başlarında, pilin maliyetinin büyük bir kısmını oluşturan kritik bir bileşen olan katot malzeme üretmek için Koreli çelik ve kimya üreticisi POSCO ile yeni bir Kuzey Amerika fabrikasına yatırım yapacağını açıkladı. Benzer şekilde Volkswagen, Belçikalı Umicore ile yine  katot fabrikası kurmayı planlıyor.

Otomotiv Devlerinin Madencilik Yatırımları

Oto Üreticisi Yatırım Yapılan Maden Şirketi Emtia Ülke
Tesla Albemarle Lityum Çin
Tesla Livent Lityum Arjantin
Tesla Guizhou CNGR Kobalt, Nikel Çin
Ford Liontown Lityum Avustralya
Ford PT Vale-Huayou Nikel Endonezya
GM Livent Lityum G. Amerika
GM Glencore Kobalt Avustralya
Renault Vulcan Energy Lityum Almanya
Renault Terraframe Kobalt Finlandiya
Renault Managem Group Kobalt Fas
Volkswagen Ganfeng Lityum Çin
Volkswagen Tsingshan Nikel Endonezya
Daimler Rock Tech Lityum Kanada
BMW European Lithium Lityum Avustralya
BMW Managem Group Kobalt Fas
Toyota BHP Nikel Avustralya
Hyundai Arafura NTE Avustralya

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTüprag Uluslararası Siyanür Koduna Dördüncü Kez Tam Uygunluk Sağladı
Sonraki İçerikHükümlü-Tutuklu Maden Mühendisleri ile Dayanışma Projesi Başlıyor