Taşyapı İnşaat ile Özbekistan Jeoloji ve Maden Kaynakları Komitesi, Özbekistan’ın Samarkant bölgesinde yer alan iki altın sahasında çalışmalar yapmak için anlaşma imzaladı.

Rus haber ajansı Sputnik’te yer alan habere göre Özbekistan Jeoloji ve Maden Kaynakları Komitesi yetkilisi “İş birliği anlaşması uyarınca taraflar Samarkant bölgesindeki Galabulak ve Kuştepe alanlarında altın arama ve keşif çalışmaları yürütecek.” dedi. Türk şirketi, özellikle dört ay içinde sahalarda sondaj çalışmaları, teknik dokümantasyonun hazırlanması çalışmaları ve sahalarda ön fizibilite çalışması yapacak.

Özbekistan Jeoloji ve Maden Kaynakları Komitesi sahalarla ilgili yaptığı açıklamada, tahmin edilen altın cevherlerinin toplam miktarının 5,9 ton olduğunu belirtirken projede arama ve geliştirme çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde taraflar, altın yatakları keşfinin iş birliği form ve şartlarını imzalayarak bir sonraki aşamaya geçmeyi planlıyorlar.

Ayrıca 2 Mayıs 2018 tarihinde iki ülke arasında “Madencilik ve Enerji Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” imzalanmıştı. Bu kapsamda Özbekistan Jeoloji ve Maden Kaynakları Komitesi (The Commitee for Geology and Mineral Resources of Uzbekistan) ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında anlaşma imzalanmış ve MTA’nın Özbekistan’da altın aramasına karar verilmişti.

Anlaşma kapsamında Khurob ve Aydim-Jetimtau altın sahalarında ve Sarytau sahasında gerçekleştirilecek arama çalışmalarında iki kurum ortak faaliyetlerde bulunacak.

Arama çalışmalarına yaklaşık 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken çalışmalarının yıl içerisinde başlaması bekleniyor. Anlaşmada yer alan Khurob ve Aydim-Jetimtau sahalarında daha önce herhangi bir arama çalışması gerçekleştirilmediği için bir kaynak verisi bulunmazken anlaşmada yer alan diğer saha olan Sarytau’da ise geçmiş dönemde Özbek/Rus uzmanlar tarafından yapılmış çalışmalara göre 740.000 ton tungsten 24.000 ton molibden ve 75,2 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikElbistan’daki Kışlaköy Kömür Sahasında Toprak Kayması Meydana Geldi
Sonraki İçerikTümad Madencilik, Mesleki Anadolu Lisesi ve Yeni Altın Madeni Projesinin Temel Atma Törenini Gerçekleştirdi