Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, TÜMMER TV Youtube kanalının yayın hayatına başladığını açıkladı.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Şimşek şu ifadeleri kullandı: ”Madencilik, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak günümüz uygarlıklarının inşasında önemli bir roldedir. İnsanlık var olduğu sürece hammadde ihtiyacı ve kullanımı devam edeceği gibi bilim, teknoloji ve sanayi geliştikçe de yeni ihtiyaç kolları oluşacaktır. Bu süreçte, yer altı ve yer üstü cevherlerimizin en doğru biçimde ekonomiye kazandırılmasında madencilik sektörü olarak bizlere önemli görevler düşüyor. Bu bilinçle hareket ederek, sektörümüzün sorunlarını ve başarılarını kamuoyuna duyurmak amacıyla TÜMMER TV Youtube kanalımızı açtık. Kanalımız aracılığıyla sektörümüzün yurt dışındaki faaliyetlerini, ihracat değerlendirmelerini, yaşadıklarını, sorunlarını, ilerleyişlerini sektör temsilcilerimizle beraber duyurma fırsatı yarattık. Sektörümüz için sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.”
Renk ve desen çeşitliği bakımından oldukça zengin olan ülkemiz doğaltaşlarının, bugün tüm dünyada tanınır durumda olduğunu belirten Şimşek, “Dünya mermer-doğaltaş üretiminin yaklaşık yüzde 80’inin on ülke tarafından yapıldığı gerçeğinden hareketle, ülkemiz uzun yıllardır Çin ve Hindistan’dan sonra İtalya, Brezilya, İspanya, İran gibi ülkelerle üçüncülük için yarışmaktadır. Dünya’daki genel duruma bakıldığında, bir sektör için teknolojiyi kendisi üreten ülkelerin, o sektörde en ön sıralarda yer aldığı gibi sektörün teknolojisinde lider ülkelerin, sektörün kendisinde de lider olduğudur. Şimdilerde yerli mermer doğaltaş makinelerinin üretildiği ve bu yerli makineler ile doğaltaşlarımızın ekonomiye kazandırıldığı ülkemizde, hedefimiz hem mermer-doğaltaş madenciliğinde hem de mermer-doğaltaş makine üreticiliğinde dünya lideri konumuna gelmektir.” dedi
Dünyada inşaat alanında yaşanılan gerilemenin, mermer-doğaltaş üretim ve ihtiyacını da gerilere çektiğini aktaran Şimşek, “Üretimin arz ve taleple doğru orantılı olduğunu düşündüğümüzde bu durum elbette beklenilen bir sonuç. Bunun bir etkeni de dünyada yaşanılan sıcak savaşlar. Ocak-Aralık 2022 döneminde 2,3 milyon ton işlenmiş mermer ihracatımız varken Ocak-Aralık 2023 döneminde bu veriler 1,9 milyon tona gerilemiştir. Bununla beraber Ocak-Aralık 2022 döneminde 780 bin ton işlenmiş traverten ihracatımız varken Ocak-Aralık 2023 döneminde bu veriler 620 bin tona gerilemiştir. 2022 ve 2023 yılları için genel bir değerlendirme yapılacak olursa, işlenmiş doğaltaş ihracatımız miktarda yüzde 20 azalırken değerde yüzde 12 azalma göstermiştir.” şeklinde konuştu.
Pandemi ve savaşlar gibi global bazda etki gösteren sorunların yanında, taş cenneti ülkemizde hala ithal taşların kullanılması ve markalaşmış ülkemiz taşlarının kendi bölgelerinde gerçek değerinin bilinmemesinin sektörü üzen konular olarak öne çıktığını vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bölgede dünyaca bilinen doğaltaşlarımız mevcutken inşaat projelerinde bu taşlarımıza az yer verilmesinden şikayetçiyiz. 2023 yılında hedeflediğimiz rakamlara ulaşamamış olsak da sektör olarak azmimizden ödün vermiyoruz ve dünya markası Türk taşımızın hem ülkemizde hem dünya çapında hak ettiği yeri alması için umutla çalışmaya devam ediyoruz.
Bu sene, 29. kez kapılarını ziyaretçilerine açacak İzmir Uluslararası Mermer fuarımız, Marble İzmir, bu yıl 17 – 20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuarımız sadece doğaltaş sektörü ve makinacılarının değil, ülkemizin de bir prestiji. Alanında dünyanın ilk üç fuarı arasında olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm sektörümüze hayırlı, bereketli, bol kazançlı bir fuar diliyorum. Maddi, manevi destek veren meslektaşlarıma, İZFAŞ’a, emek harcayan her bir insanımıza yürekten teşekkür ediyorum.”