Ülkemiz, Eskişehir’de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Eti Maden İşletmeleri Kırka Bor Maden İşletmesinde, bor kaynaklarından lityum üretilecek olan pilot tesis ile ilk kez lityum üretimi gerçekleştirecek. Üç yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda bu sene başında yapımına başlanan lityum üretim tesisinin yıl sonunda üretime geçmesi hedefleniyor. Pilot tesis tamamlandıktan sonra ilk etapta 10 ton üretim kapasitesine sahip olacağı belirtilirken tesisin üretim kapasitesinin iki üç yıl içerisinde yaklaşık 500 tona ulaşması bekleniyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Eskişehir’deki pilot tesise gerçekleştirdiği ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ülkemizin yaklaşık 1200 ton lityum ithalatı olduğunu vurgulayarak Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında cevher, rafineri üründen daha katma değerli ürünler üretmenin hedeflendiğini hatırlattı.

Elektrikli otomobillerde kritik teknolojilerden birinin de pil ve yazılım olduğunu ifade eden Dönmez, “Yerli otomobilde de burada üretilen lityumun kullanıldığı bataryaları kullanmış olacağız.” dedi.

12 ton ham maddeden 3 tonuyla cevher ürettiklerini kaydeden Dönmez, daha önce sıvı ve katı atıkların bertaraf tesislerinde depolandığına dikkati çekerek süreç ile ilgili şu cümleleri kullandı: “Son üç yılda bu projeyle sıvı atığın içinde ekonomik olarak değerlendirebileceğimiz maddeler analiz edildi. İçinde az miktarda lityum elementine rastladık. Bunla alakalı çalışmalarda 80 gram sıvı atıktan 60-63 gram saf su çıkıyor. Lityum karbonat dediğimiz 500 gramdan 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 500-600 ton lityumu geri kazanma imkanını gördük. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye’de üretir hale gelmiş olacağız. Tesisle ilgili verimlilik çalışmaları ve testler yapılacak. Piyasalar değişiyor ancak tonu 20 bin dolar. Bazı ülkelerde üretiliyor ve dünyada yaygın değil. Elektrikli otomobillerin bataryaya ihtiyaç göstermesi nedeniyle zaman zaman tedarik darboğazı olabiliyor. İnanınca oluyor, inanmak işin yarısı, Eti Maden’i kutluyorum.”

Bakan Fatih Dönmez, üretilecek lityumun ithal edilene kıyasla daha ekonomik olacağını da sözlerine ekledi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAriana Resources Üçüncü Çeyrekte 5.125 Ons Altın Üretimi Gerçekleştirdi
Sonraki İçerikTüyap, 41 Yıldır Fuarları ile Sektörlere Güç Katıyor!