Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetimi AŞ ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2018 yılı mali tabloları ve faaliyetleri ile ilgili denetim raporlarının sunulduğuna dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşmelerinde sunum yapan Türkiye TVF Yönetimi AŞ Genel Müdürü Zafer Sönmez, TVF’nin yaklaşık 20 değerli maden sahasını bünyesine kattığını belirterek, büyük bir maden holdingi oluşturmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Türkiye’nin demir, altın, kömür, bakır, alüminyum, çinko gibi madenlerde büyük bir ithalatı bulunduğunu aktaran Sönmez, cari açığa yönelik başka bir projenin de yerli kömürden elektrik üretimi olduğunu ifade etti.

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre TVF’nin büyük bir linyit yatağı olan Afşin-Elbistan C segmentini aktive etmek için fiili olarak çalıştığını kaydeden Sönmez, bu konunun Türkiye’nin cari açığına dönük yatırımları olduğunu vurgularken bu yatırımlara Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Dünyadaki varlık fonlarının değerinin 8 trilyon dolar civarında olduğunu aktaran Sönmez, 2018 konsolide denetimine göre TVF’nin sermaye toplamının ise yaklaşık 33 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Sönmez, TVF’nin daha çok Singapur ve Malezya’daki modele benzediğine işaret ederek, “3 yıllık TVF esasında daha emekleme dönemini yeni bitirmiş, büyümeye doğru adım atmakta olan bir fondur. Her kurum gibi doğum sancılarını yavaş yavaş aşıp, daha sağlam temellere oturtulmaya çalışılan bir yapıdadır.” şeklinde konuştu.

Fonun üçlü bir denetim yapısı bulunduğunu dile getiren Sönmez, öncelikle bağımsız denetim şirketinin denetleyip rapor hazırladığını, Devlet Denetleme Başkanlığı’nın rapor üzerinde inceleme yaptığını ve incelemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunularak sürecin tamamlandığını anlattı.

TVF’nin yapısı hakkında da bilgi veren Sönmez, Varlık Fonu’nun, banka olmadığını, kredi vermediğini anımsatırken, “Hazine değildir, bütçeyi fonlamaz. Merkez Bankası değildir, para politikasını belirlemez. Özelleştirme İdaresi değildir, portföyündeki şirketleri satmak gibi bir amacı yoktur, amacı değer yaratmaktır. Sigorta kuruluşu değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sönmez TVF’nin yol haritasının; şirketlerin değerini arttırmak, Türkiye’nin stratejik yatırımlarına sermaye sağlamak, yurt dışı stratejisine destek için şirketleri destekleyen yatırımlar yapmak, finansal piyasalardaki iyileşme ve derinleşmeyi desteklemek olduğunu da sözlerine ekledi.

TVF’nin bilançosuyla ilgili bilgi de veren Sönmez, “Toplam aktifleri 1,2 trilyon lira. Öz kaynakları 207 milyar lira. Bunun yüzde 14’ü azınlık payı. Toplam satışları 139-140 milyar lira. Net karı da 17,1 milyar liradır.” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKapalı Olan 6 Termik Santrale 1 Yıl Geçici Çalışma Ruhsatı Verildi
Sonraki İçerikAriana Resources Tavşan Projesi’nde Kaynak Miktarını Güncelledi