“Uluslararası Siyanür Yönetimi Kodu Konferansı” geniş bir katılımla Ankara’da gerçekleştirildi. Altın Madencileri Derneği (AMD) ve Uluslararası Siyanür Yönetimi Enstitüsü (ICMI) tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen konferansa 285 kişinin katılım sağladığı öğrenildi.

Madenlerde siyanür kullanımı ve yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası uzmanları bir araya getiren konferansta siyanürün üretimi, güvenli şekilde nakliyesi, madenlerde güvenli şekilde kullanımı, işçi sağlığı ve iş emniyeti kurallarının sağlanması, acil durumlarda nasıl müdahale edileceği, çalışanlara siyanür eğitiminin nasıl verileceği gibi çeşitli konular ele alındı.

Açılış konuşmalarında söz alan Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz dernek olarak çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söylerken Konferansa; Uluslararası Siyanür Yönetimi Enstitüsü Başkanı ve Siyanür Kodu uzmanları, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü , MTA Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları, üniversitelerin maden, jeoloji ve çevre mühendisliği bölümleri öğretim üyeleri, Türk Toksikoloji Derneği üyeleri, Altın Madencileri Derneği üyesi şirketlerin temsilcileri ve uzmanlar, maden sondajı firmaları, siyanür üreticilerinin temsilcileri, maden analiz laboratuvarlarının firma temsilcileri, çevre danışmanlık firmalarının uzmanlarının katılım sağladığını aktardı ve tüm katılımcılara konferansta sağladıkları bilgi paylaşımları için teşekkür etti.

ICMI Siyanür Kodu sertifikasının tüm dünyanın kabul ettiği bir sertifika olduğuna vurgu yapan Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Uluslararası siyanür kodu prensipleri uygulandığında, altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün insanlara ve çevreye zarar vermeden kullanmak ve yönetmek mümkün.

Altın üretiminde kullanılan siyanüre yönelik kamuoyundaki olumsuz algıyı değiştirmek için, altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün, dünyanın kabul ettiği ICMI Siyanür Kodu prensiplerine göre yapıldığı sürece, insan sağlığı da, çevre de, toplum da güvence altında olacağı, konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, sorumlu ve sürdürülebilir madenciliğin bir gereğidir.”

Daha sonra söz alan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç ise ülkemizdeki 7500 işletme izinli ruhsat sahasından 19 tanesinde altın üretimi yapılmakta olduğunu hatırlatarak başladığı sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bütün madenler ülkemiz için önemlidir. Ancak kamuoyunda altın madenciliğinin ayrı bir yeri var. Altın üretiminde kullanılan siyanüre yönelik algı, kamuoyunu etkiliyor.

Ciddi bir altın potansiyeline sahip olduğumuzu biliyoruz. Bu potansiyelin üretime dönüştürülebilmesi için çok ciddi yatırımlara ihtiyaç var. Bakanlık olarak madencilik yatırımlarında bizim önceliğimiz insan sağlığı ve çevre hassasiyetidir.

Siyanürün üretilmesi, taşınması, kullanımı ve bertaraf edilmesinde Uluslararası Siyanür Kodu prensipleri uygulandığında çevre ve insan sağlığının güvence altında olacağı uzmanlarca ifade edilmektedir.

Bizim de arzumuz ülkemizde altın üretiminde kullanılan siyanürün uluslararası siyanür kodu prensiplerine göre yönetilmesidir.

Altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürden dolayı kamuoyunun hiçbir endişe duymaması için işletmelerimizin siyanür kullanımı ve yönetimini uluslararası kabul görmüş standartlara göre gerçekleştirmelerini önemsiyoruz.”

Son olarak ICMI Başkanı Paul Bateman’ın kürsüye çıkarken ICMI’nın sorumlu siyanür yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sağlamak ve geliştirmek için kurulduğunu hatırlatarak Uluslararası Siyanür Yönetim Kodu (Siyanür Kodu)’nun, altın ve gümüş madenciliğinde; siyanürün üretimi, taşınması ve kullanımı için en iyi uygulamaları içeren gönüllü, performans odaklı bir sertifika programı olduğunun altını çizdi. Bateman daha sonra şu sözleri sarfetti:

“Siyanür Kodu; altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanür, insan sağlığının korunmasını geliştirmek ve çevresel etki potansiyelini azaltmak için bir güvence mekanizması sağlar.

Siyanür Kodu’nun amacı, altın ve gümüş madenciliğinde kullanılan siyanürün yönetimini iyileştirmek ve insan sağlığının korunmasını ve çevresel etkilerin azaltılmasını iyileştirmek ve paydaşlara periyodik sonuçların açıklanması yoluyla siyanürün güvenli bir şekilde yönetilmesi konusunda güvence vermektir. Denetimler bağımsız profesyonel denetçiler tarafından yapılır.”

Altın ve gümüş madenlerinde siyanürün insanlara, çevreye zarar vermeden kullanımı ve yönetimi için geliştirilen ICMI Siyanür Kodu’nun her yönüyle ele alındığı konferansın sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

ICMI Başkanı Paul Bateman
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇocuklara Sektörümüzden En Değerli Hediye: Minik Madenci Dergisi
Sonraki İçerikBartın’da Dört Yönetici İçin 1080’er Yıl Hapis İstendi