Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü, Dünya’daki üniversitelerin mühendislik bölümlerinin performanslarını (2012-2016) karşılaştıran istatistiklerde “Maden & Cevher Hazırlama Mühendisliği (Mining & Mineral Engineering)” alanında 100 üniversite/bölüm arasında ilk 20’ye giren tek Türk eğitim-öğretim kurumu/birimi oldu.
http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/mining-mineral-engineering.html
Her yıl Dünya’daki üniversitelerin akademik performanslarını karşılaştıran “Academic Ranking of World Universities (ARWU)” istatistiklerini yayınlayan Shangai Ranking, yükseköğrenim alanında araştırmalar yapan bağımsız bir kuruluştur. ARWU istatistikleri 2003 yılından itibaren yayınlanmaktadır.
Akademik performans istatistiklerinin belirlenmesinde ölçüt olarak; bölümlerin 2012-2016 yılları arasındaki toplam yayın sayısı, etki değeri (Impact Factor-IF) yüksek dergilerde yayınlanan makale sayısı, yayınlara alınan atıf sayısı, kurulan uluslararası Ar-Ge ortaklıkları ve alınan ödüller dikkate alınıyor.
Eğitim-öğretim hayatında 27 yılı geride bırakan KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü, 6 Profesör, 6 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 7 Araştırma Görevlisinden oluşan dinamik akademik kadrosuyla nitelikli maden mühendisleri yetiştirmeye devam etmektedir. Bölümümüz dinamik araştırmacı kadrosuyla birçok ulusal (BAP, DPT ve TÜBİTAK) ve uluslararası ortaklı projeler ile Ar-Ge faaliyetleri yürüterek Dünya ve Ülkemizdeki madencilik-cevher hazırlama teknolojilerinin ilerlemesine ve mevcut sorunların iyileştirilmesine için katkı sunmaktadır. Mesleki konularda birçok seminer ve sempozyum/kongre organize eden KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü son olarak 3-5 Ekim 2018 tarihlerinde Trabzon’da gerçekleştirilecek 12. Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu’na (KAYAMEK 2018) ev sahipliği yapacaktır.