İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir araya gelerek madencilik sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, orman izin bedellerinden maden haklarının güçlendirilmesine, tarım ve madenciliğin uyum içinde çalışabileceği projelerden alan kısıtlamalarının kaldırılmasına kadar birçok önemli konu ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile oluşturulan Ortak Çalışma Grubu’nun da sektörün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması ve yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için yol haritaları belirlemesine karar verildi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu, madencilik sektöründeki sorunları ele almak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman Genel Müdür Yardımcısı Kenan Akduman, İzin ve İrtifak Daire Başkanı Ahmet Köle, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye’nin yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve dışa bağımlılığın en aza indirilmesi gibi stratejik hedeflerin yanı sıra, madencilik sektörünün gündeminde yer alan konular masaya yatırıldı. Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile düzenli aralıklarla yapılacak istişare toplantılarında sorunların çözümü ve izlenecek yol haritalarının belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, toplantıda alınan karar doğrultusunda, sektörün sorunlarını ele alacak bir “Ortak Çalışma Grubu” oluşturuldu.

TOPLANTIDA KONULAR MASAYA YATIRILDI

Madencilik sektörünü doğrudan etkileyen birçok önemli konunun ele alındığı toplantıda konuşulan konular arasında şunlar yer aldı; yeni yasa tasarısında tüm izin ve ruhsat süreçlerinin tek elden yürütülmesi, üretim yapılmayan ya da çalışılmayan dönemlerde geçici tatil durumundaki ocaklardan orman izin bedeli alınmaması veya uzlaşılabilir bir bedel belirlenmesi, orman izin bedellerine yapılandırma imkanının getirilmesi, maden haklarının mülkiyet hakkı kadar güçlü bir yapıya kavuşturulması ve yatırım ortamının öngörülebilir bir hale getirilmesi, zeytincilik ile ilgili düzenlemelerde yer alan muafiyetlerin doğal taşları da kapsayacak şekilde genişletilmesi, bilimsel çalışmalar ışığında tarım ve madencilik faaliyetlerinin aynı anda yapılabileceği ortamların oluşturulması ve kanunda yer alan kısıtlayıcı hükümlerin kaldırılması, madencilik faaliyetlerinde alan kısıtlamasının kaldırılması ve Çevresel Etki Değerlendirme alanı kadar genişleme iznine müsaade edilmesi, orman sınırını aşma gibi durumlarda hapis cezası yerine uyarı veya idari para cezası gibi yaptırımların uygulanması.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Toplantıda alınan kararların, sektörün geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olacağı belirtilirken, düzenli istişarelerle sorunların çözümü ve sektörün daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşması adına çalışmaların devam edeceği vurgulandı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan yol haritalarının hem tarım hem de madencilik sektörlerinin uyum içinde çalışabileceği bir ortam yaratacağına olan inanç dile getirildi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikBalıkesir Dursunbey’de Satılık Tesis ve Maden Sahası
Sonraki İçerikÇalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Madencilik Sektörü ile Bir Araya Geldi