13 Mayıs 2014 yılında, Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyette bulunan yer altı kömür madeninde yüzlerce madencimizin isimleri bir facia ile hafızalara kazındı. Bundan tam dört yıl önce gerçekleşen facia (maden yangını) dünya madencilik tarihine de kara bir leke olarak işlenirken tam 301 madenci hayatını kaybetti.

Manisa Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği program çerçevesinde 13 Mayıs 2018 günü madenci yakınları ve vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren maden şehitliğini ziyaret etti. Madenci yakınları mezarların başında dua edip, gözyaşı dökerken Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de şehitlikteki madenci anıtına çelenk bıraktı. Facianın üzerinden dört yıl geçmesine rağmen madenci yakınlarının acılarının hala taze olduğu gözlendi.

Yaşanan bu tarihi olay vesilesi ile facianın yıldönümünde, insanoğlunun refahı için canlarını hiçe sayarak yerin altında ve üstündeki madenlerde canını dişine takan, dünyanın en zor mesleklerinden birine mensup olan madencileri selamlıyor, dünya üzerindeki madenlerde yaşanan her türlü olayda yaşamlarını yitiren madencileri de saygı ile anıyoruz.

Soma Davasında Son Durum

13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan facianın ardından başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdürü ile İşletme Müdürünün de içerisinde bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı. Facianın birinci yıl dönümüne 2 ay kala, 2 Mart 2015 tarihinde iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için ‘olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20- 25 yıl, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2- 6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 şüpheli için de ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2- 15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3’te 1 oranında artırılması talep edildi. 25 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada da tutuklu sanıklardan olan üç maden mühendisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Son bilirkişi raporundaki suçlamalar dolayısıyla 5 kişi hakkında da ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sonradan açılan bu dava ile ilk dava birleştirildi.

26 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen son duruşmada da davanın sonucuyla ilgili bir karar açıklanmazken, mahkeme heyeti tarafından duruşma ileri bir tarihi atılarak yargılamaya devam kararı alındı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikİzmir Mermerciler Derneği Olağan Genel Kurulu’nda Başkanlığa Üçüncü Kez Nuri Kuntel Seçildi
Sonraki İçerikDassault Systemes GEOVIA Maden Teknolojileri Semineri Ankara’da Gerçekleştirildi